Interaktywny globus Pollinu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Interaktywny globus Pollinu

Post autor: Kamiljan de Harlin »

101005704499827280_t.png

Nie wiem czy kogoś by to interesowało, ale zamiast wydawać ciągle statyczne mapy, to mógłbym zrobić interaktywną przeglądarkę globusa Pollinu. To by zjadło dużo czasu i byłoby raczej czysto kosmetyczne, więc nie wiem, czy jest sens się tego podejmować. Ale rzucam pomysł w eter. Jakby NUI chciała dofinansować projekt, to mogę się za to zabrać.

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Re: Interaktywny globus Pollinu

Post autor: karol flibustier keane »

Jaa wiem, gorączka letnia, sztorm w pissowskim porcie i te pe, ale mam gupie pytanie do pomysłodaffcy. Jak chcesz odwzorować na okrągło płaski placek świrtuala? 😮 

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Cytuję słowa karol flibustier keane (9 lip 2026, 13:07):

Jaa wiem, gorączka letnia, sztorm w pissowskim porcie i te pe, ale mam gupie pytanie do pomysłodaffcy. Jak chcesz odwzorować na okrągło płaski placek świrtuala? 😮 

Ja już to zrobiłem ponad rok temu.

Jeśli na siłę zrobisz projekcję prostokątnej mapy na kulę, to wyjdą ci straszne artefakty na biegunach - strasznie długie i wąskie lądy. Dlatego żeby lądy wyglądały tak jak ich autorzy zamierzali, również na globusie, musiałem zniekształcić mapę przed jej projekcją. Specjalnie zwiększyłem wymiary lądów w szerokości i zmniejszyłem w wysokości proporcjonalnie do tego, jak blisko bieguna się znajduje. Efektem jest to, co widać na obrazku. Zaburzone są odległości morskie między lądami, ale to dobry trade-off za zachowanie kształtów lądów. Nikt nie będzie chyba płakać za zmniejszeniem się rozmiaru oceanu?

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Chyba sobie flibustier wymaże z nicku 😉 Ląd można zatopić, ale ocean zmniejszyć? to gdzie wtedy topielcuff dać?

Ostatnio zmieniony 09 lip 2026, 15:21 przez karol flibustier keane, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Dave Jones wsadzi ciem do umrzyka skrzyni za takie pomysła

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nordacka Unia Informatyczna”