*bzzzzz-bib* H-halo... s-słychać mnie?
- A zatem mamy z nami i Szanownego Premiera. Czy Premier, jako zaznajomiony z Winkulią, powie nam coś o obecnej sytuacji terenów Siyah? -

Burku siadaj i zachowaj powagę.
Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata.
- A zatem mamy z nami i Szanownego Premiera. Czy Premier, jako zaznajomiony z Winkulią, powie nam coś o obecnej sytuacji terenów Siyah? -
Tereny dawnego Sułtanatu Siyah są częścią Związku Winkulijskiego. Oczywiste zatem, że nie mogą wejść w skład Federacji. Musimy zachować szacunek dla integralność terytorialnej i suwerenności naszych partnerskich państw.
Burku siadaj i zachowaj powagę.
No przecież siedzę.
Pozwolę sobie wyjawić moją propozycję. Dam czas do namysłu Prezydentowi.
Co oferuje?
Oferuję swoją osobę, będę umilał życie w FN. Będę aktywny i śmieszny.
Proszę jednak nie lekceważyć potomków Fazila! Pod przykrywką niezrozumiałego humoru kryje się esencja mikronacyjnego tworzenia historii, kultury i sztuki Nordackiej.
Proszę o wydzielenie mi kawałka ziemi gdzie kiedyś znajdował się mój Sułtanat. Proszę o utworzenie działu na forum gdzie będę sobie grzecznie Sułtanował.
Oczywiście Sułtanat będzie podległy (oficjalnie) władzy Federalnej. I tak każdy wie, że posiadam tytuł władcy Nordaty i nie ma Panów nad Sułtana.
Jako konieczny warunek stawiam również wysłanie mi w korespondencji prywatnej zdjęcia stópek pani Adelajdy.
Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata.
Proszę o wydzielenie mi kawałka ziemi gdzie kiedyś znajdował się mój Sułtanat. Proszę o utworzenie działu na forum gdzie będę sobie grzecznie Sułtanował.
Nie mamy kompetencji by w tym aspekcie pomóc. Ziemie, gdze niegdyś leżał Sułtanat znajdują się pod władzą innych, suwerennych państw. Nie mamy żadnych praw nimi dysponować.
Jako konieczny warunek stawiam również wysłanie mi w korespondencji prywatnej zdjęcia stópek pani Adelajdy.
Nie mamy również kompetencji by spełnić to żądanie.
ALE
Być może Siyah mogłoby zająć i skolonizować jakieś inne ziemie? Przykładowo, mamy informacje, że władze Protektoratu Wyrtlandii są zainteresowane nowymi osadnikami. Wkróce się z nimi rozmówię, jeśli Siyah byłby zainteresowany osiedleniem się gdzieś-tam.
Być może Siyah mogłoby zająć i skolonizować jakieś inne ziemie? Przykładowo, mamy informacje, że władze Protektoratu Wyrtlandii są zainteresowane nowymi osadnikami. Wkróce się z nimi rozmówię, jeśli Siyah byłby zainteresowany osiedleniem się gdzieś-tam
Mamy też sporo terenów pod naszą protekcją na wschodzie i terenach dawnej Klindii, które pozostają niezorganizowane, acz mają wielki potencjał.

Mogę przyjąć ziemię ale nie chcę być obciążony jakimiś historycznym tworem. Może gdzieś znajdzie się kilka wolnych pikseli.
Nazwę wtedy mój kraj Sułtanat Siyah II
Bardzo ubolewam nad brakiem możliwości wysłania mi tych zdjęć. Od kiedy Pani Adelajda zasugerowała małe fiku miku a później napisała o trzymaniu nordaty pod stópką nie mogę przestać myśleć o jej stópkach.
KLIK-KLIK

Wysłało się?
Możemy zaproponować Wam na przykład jeden z zaznaczonych tu terenów. Na Noffolandzie (obrazek po lewek) trwa obecnie akcja pacyfikacyjna, ale ziemie powinny być wkrótce zdolne do kolonizacji. No za bardzo to nic tam eee... nie ma. Albo nie będzie.
A po lewej - ta wyspa w kółeczku też mogłaby stanowić terytorium Noffego Siyah. Obecnie znajduje się pod kontrolą ludów tubylczych, ale generalnie nic tam nie ma na razie.
Moja propozycja:
Sułtanat Siyah składa się z dwóch części:
Siyah II - nowy Siyah na wyspie obok wyrtlandii. Tam mam pałac i jest to część koronna Sułtanatu.
Wezyrat Al-Veneral - obok Nowal, północny wschód, cały cypelek.
Ja będę Sułtanem i Wezyrem ale jak się ktoś znajdzie to oddam mu wezyrat i będzie moim sługą.
Myślę, że możemy na to przystać, choć oczywiście wypadałoby się również skonsultować się z władzami Wyrtlandii.

Dobrze, myślę że tam może być. Niestety do dopełnienia formalności będzie chyba potrzebny @Bolesław Kirianóo von Hohenburg , który jest Monarchą Wyrtlandii - a obecnie znajduje się na urlopie, ale myślę, że nie będzie problemu żeby Sułtanat Siyah już zaczął funkcjonować.
EDIT: To co powiedział PreSSydent.
Zatem proszę wezwać do gabinetu, swojego poddanego Bolka. Sułtanat rozpocznie działalność gdy będziemy mieć pewność, że jego ziemię są prawnie potwierdzone.
Myślę, że @Bolesław Kirianóo von Hohenburg będzie dostępny gdzieś za 3-4-5 dni.
wysłano z mojego NordFona