Otóż powracam do tematu jeszcze ze starego forum. Pod koniec istnienia ZKRM w Koribii został zainicjowany projekt budowy systemu mini reaktorów jądrowych, w celu redukcji pozyskiwania energii elektrycznej za pośrednictwem kopalni węglowych. Projekt ze względu na zmiany ustrojowe oraz chyba troszkę zbyt ambityny wymiar zatrzymał się choć w niektórych regionach prace zmierzały do kulminacyjnego punktu. Stąd moje pytanie, gdyż w najbliższym czasie odkopie stare pliki i postaram się sprawdzić co dokładnie i jak, ale tak wstępnie; czy kontynuowanie tego projektu (zapewne w mniejszej skali niż początkowo zakładano) cieszy się obecnie w Muratyce zaufaniem? Teraz jesteśmy państwem unitarnym więc zapewne niesprawiedliwe byłoby, aż takie skoncenrowanie uwagi na jednym regionie (i mówię to jako mieskaniec Koribii), więc może należy rozszerzyć tę koncepcję mini-elektrowni jądrowych? Zapraszam do dyskusji.
Elektownie jądrowe
- Grzegorz Szarak
- Profesjonalista
- Albert Fryderyk de Espada
- Mały Król

Re: Elektownie jądrowe
Ahhhhh, pamiętam projekt ATKOR...
Z niecierpliwością wyczekuję na przyjęcie poprawki do ustawy o ewidencji instytucji który pozwoli mi oficjalnie stworzyć monerskap łączący kilka instytucji i firm w tym stare dobre STAR Labs, więc z mojej strony chętnie podejmę współpracę.
STAR Labs ma jakieś tam doświadczenie w kwestii badań nad rozszczepianiem atomów i samą fizyką atomową, sięgam tu pamięcią wstecz o jakieś 3 lata gdzie w głównym ośrodku STAR Labs w Eihenbergu otwarty został eksperymentalny zderzacz hadronów oraz kiedy rząd Gubernatorstwa Koribi przeprowadził w celach badawczych rozczepienia rudy uranu, więc coś tam możemy się znać.
Zapewne pan @Waksman oraz @Piotr Romanow udzielą nam wsparcia z Azymuckiej Jelektrowni atomowej która od jakiegoś czasu ponownie działa.
- Peetri Romanaav
- Weteran
Ahhhhh, pamiętam projekt ATKOR...
Z niecierpliwością wyczekuję na przyjęcie poprawki do ustawy o ewidencji instytucji który pozwoli mi oficjalnie stworzyć monerskap łączący kilka instytucji i firm w tym stare dobre STAR Labs, więc z mojej strony chętnie podejmę współpracę.
STAR Labs ma jakieś tam doświadczenie w kwestii badań nad rozszczepianiem atomów i samą fizyką atomową, sięgam tu pamięcią wstecz o jakieś 3 lata gdzie w głównym ośrodku STAR Labs w Eihenbergu otwarty został eksperymentalny zderzacz hadronów oraz kiedy rząd Gubernatorstwa Koribi przeprowadził w celach badawczych rozczepienia rudy uranu, więc coś tam możemy się znać.
Zapewne pan @Waksman oraz @Piotr Romanow udzielą nam wsparcia z Azymuckiej Jelektrowni atomowej która od jakiegoś czasu ponownie działa.
Oczywiście. Z mojej strony jako Prezydenta Azymuckiego Ulenu jestem jak najbardziej za i wydaje mi się, że Burmistrz Waksman nie będzie miał także nic przeciw współpracy między regionami. ?
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- Użytkownik Usunięty 233511
- Maszyna do postów

O, cieszę się, że taki wątek powstał jeśli mam być szczery. Azymucka Elektrownia Jądrowa oferuje swoją pomoc w uruchomieniu nowych elektrowni atomowych na terenie Muratyki. Służymy pomocą i logistyczną i zaopatrzeniową, bo na stanie mamy jeszcze trochę paliwa do reaktorów...
@Grzegorz Szarak wiadomo jakiego typu reaktory będziecie chcieli uruchomić? Może RBMK-1500? ?
- Grzegorz Szarak
- Profesjonalista
W dużej mierze chcieliśmy postawić na SVBR-100, ale z racji na wstępną fazę projektu, wciąż wiele przeznaczonych pod takowe miejsc w zasadzie w żaden sposób nie przypominają owego typu reaktora, toteż to opierając się na doświadczeniu AEJ, możemy uruchomić nawet tego RBMK-1500.
- Maszyna do postów

toteż to opierając się na doświadczeniu AEJ, możemy uruchomić nawet tego RBMK-1500.
Tak jak mówiłem - my służymy pełną pomocą przy budowie, uruchamianiu oraz utrzymaniu przyszłych reaktorów. Wiadomo już może w jakich lokalizacjach chcecie takie elektrownie wybudować? Bo to już można by się zabrać za wstępne projekty ?
- Mały Król

Mapa do projektu ATKOR gdzieś zaginęła w odmętach internetu więc trzeba będzie stworzyć plan lokalizacji od nowa ale to nie powinno być problemem.
- Grzegorz Szarak
- Profesjonalista
Gdzieś mam na komputerze prawdopodobnie zapisane, bo tak wertując dawne forum nigdzie nie mogłem odnaleźć wątku... nie wiem, może ktoś będzie miał więcej szczęścia.
- Maszyna do postów

- Mały Król

Jeżeli dobrze kojarzę jest to ten wątek na starym forum ZKRM.
- Maszyna do postów

O. Ale widzę, że plik przepadł... No cóż, trzeba poczekać aż @Grzegorz Szarak odkopie mapkę z odmętów swojego dysku ?
- Grzegorz Szarak
- Profesjonalista
Cytat:Zielone kropki to zaplanowane do wybudowania do końca 2021 r. minielektrownie.
Pomarańczowe to opcjonalne minielektorwnie, które zezwoliłyby nam dodatkowo na eksport energii.
Ale tak jak wspomniałem, w zasadzie to prawie żadna nie została ostatecznie wybudowana (nie licząc tych dwóch oznaczonych na zielono, wysuniętych najbardziej na północny - wschód) o pomarańczowych nie wspominając.
- Mały Król

Może zamiast wielu pomniejszych ośrodków postawimy na dwa główne gdzie zbudujemy Elektrownie.
Postawiłbym tu na region pomiędzy Eihenbergiem i Nirskiem oraz wysunięte na zachód od Moselbi zagłębie wydobywcze czyli dwa najbardziej energochłonne obszary w Koribi.
- Grzegorz Szarak
- Profesjonalista
Jestem zdecydowanie za. Będzie to projekt zdecydowanie lepiej przemyślany pod względem logistycznym. Cieszę się, że pomysł ten uzyskał takie poparcie.
- Maszyna do postów

O, jest mapka - świetnie! Pytanie teraz mam takie - kontynuujemy budowę minireaktorów czy przerabiamy troszkę cały plan i budujemy kilka dużych elektrowni jądrowych? Bo tak jak mam być szczery, to mi się bardziej widzi ta druga opcja. Jakaś mi się taka łatwiejsza w realizacji wydaje ?