Dysputa Gospodarcza

Miejsce dyskusji obywateli i mieszkańców Muratyki.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Dysputa Gospodarcza

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Szanowni,

jak zapewne wiecie ostatnio przerzuciłem się na symulację ruchu pociągów w Muratyce w grze "Trainz", która, według mnie, może mieć duży potencjał w działaniu gospodarki naszego kraju. Tutaj spełniłbym swoje zapowiedzi, czyli niejako w głównej mierze oparł gospodarkę na kolei, ale nie tylko. Gra wyposażona jest w bardzo interesującą z naszego punktu widzenia funkcjonalność - zakłady przemysłowe. Są to obiekty w grze, które ładują lub rozładowują dane towary, a następnie przetwarzają je na inne. Tutaj moją propozycją jest rozplanowanie wszystkich zakładów przemysłowych w Muratyce, rozlokowanie ich w grze, a następnie wykorzystanie. Niekonieczne muszą to jednak być zakłady państwowe, bo prywatne również możemy dodać. Weźmy jednak poprawkę na to, że taka prywatna firma musiałaby produkować towar, który istnieje w grze. Chyba, że będziemy wozili "fikcyjne" towary czyli takie, które w grze nie istnieją.

Pomysł jest o tyle fajny, że rzeczy nie brałyby się "z dupy". Naftport nie wyprodukuje paliwa bez ropy, tartak nie zrobi desek bez drzewa itd. Dodatkiem jest też to, że niektóre obiekty, takie jak elektrownie, które zużywają tylko węgiel, faktycznie go wykorzystują. Fakt, że ten węgiel kiedyś się tam skończy i trzeba go dowozić jest po prostu fajny, bo w gospodarce będzie coś się działo i faktycznie będzie jakiś obrót towarów.

Szczerze kręci mnie taka wizja, bo taki rynek umożliwiłby też tworzenie przez innych prywatnych przewoźników towarowych. Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Re: Dysputa Gospodarcza

Post autor: Peetri Romanaav »

Cytuję słowa Waksman (20 sty 2022, 08:35):

Szanowni,

jak zapewne wiecie ostatnio przerzuciłem się na symulację ruchu pociągów w Muratyce w grze "Trainz", która, według mnie, może mieć duży potencjał w działaniu gospodarki naszego kraju. Tutaj spełniłbym swoje zapowiedzi, czyli niejako w głównej mierze oparł gospodarkę na kolei, ale nie tylko. Gra wyposażona jest w bardzo interesującą z naszego punktu widzenia funkcjonalność - zakłady przemysłowe. Są to obiekty w grze, które ładują lub rozładowują dane towary, a następnie przetwarzają je na inne. Tutaj moją propozycją jest rozplanowanie wszystkich zakładów przemysłowych w Muratyce, rozlokowanie ich w grze, a następnie wykorzystanie. Niekonieczne muszą to jednak być zakłady państwowe, bo prywatne również możemy dodać. Weźmy jednak poprawkę na to, że taka prywatna firma musiałaby produkować towar, który istnieje w grze. Chyba, że będziemy wozili "fikcyjne" towary czyli takie, które w grze nie istnieją.

Pomysł jest o tyle fajny, że rzeczy nie brałyby się "z dupy". Naftport nie wyprodukuje paliwa bez ropy, tartak nie zrobi desek bez drzewa itd. Dodatkiem jest też to, że niektóre obiekty, takie jak elektrownie, które zużywają tylko węgiel, faktycznie go wykorzystują. Fakt, że ten węgiel kiedyś się tam skończy i trzeba go dowozić jest po prostu fajny, bo w gospodarce będzie coś się działo i faktycznie będzie jakiś obrót towarów.

Szczerze kręci mnie taka wizja, bo taki rynek umożliwiłby też tworzenie przez innych prywatnych przewoźników towarowych. Co o tym myślicie?

Szanowny,

Można jak najbardziej, ale na chwilę obecną czekam na opinię narodu. Swoją przedstawię w zależności od zainteresowania. ?

Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Entuzjasta
Entuzjasta

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Nie mam nic przeciwko.

Tymoteusz Dostojewski vel Piechota

Awatar użytkownika
Xavier von Hippogriff
Odkrywca
Odkrywca

Post autor: Xavier von Hippogriff »

Szczerze mówiąc podoba Mi się ten pomysł.

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Piotrze, jak będziemy tak ze wszystkim "czekać na opinię narodu" to nigdy nie ruszymy z tą gospodarką. Ja oczekuję konkretnej odpowiedzi i konkretnych propozycji/zmian, bo jeśli napisałbyś przy okazji swoją dłuższą refleksję na ten temat włącznie z propozycjami, to już byśmy mieli jakiś chociaż punkt odniesienia ?

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Mały Król
Mały Król

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Pomysł jak najbardziej fajny i z pewnością możemy go wykorzystać ale ubolewam iż nie będziemy w stanie prowadzić na podobną skalę transportu morskiego i drogowego.

101005704499825694.png.dccf53c8f4db89162fa398764aba0f05.png
101005704499825689.png.8e12baff72d8cba55d24fff6688c369d.png
101005704499825685.png.d73c04bca54409970e4fae6bbd2f6f5f.png
8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png
d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png

1141.png

99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Post autor: Peetri Romanaav »

Cytuję słowa Waksman (20 sty 2022, 10:38):

Piotrze, jak będziemy tak ze wszystkim "czekać na opinię narodu" to nigdy nie ruszymy z tą gospodarką. Ja oczekuję konkretnej odpowiedzi i konkretnych propozycji/zmian, bo jeśli napisałbyś przy okazji swoją dłuższą refleksję na ten temat włącznie z propozycjami, to już byśmy mieli jakiś chociaż punkt odniesienia ?

Spokojnie, mam cały dzień na swoją opinię na temat gospodarki. Od wczorajszej propozycji II Rodziału Konstytucji do teraz nikt się nie odezwał, dlatego widzę, że muszę się wyhamować i działać tak jak naród. Zobaczymy, kto na tym więcej ugra, bo ja potrafię być powściągliwy i robić bardzo, baaardzo mało. 

Co do samej gospodarki znasz moje zdanie. Oparłbym ja nie tylko na kolei. ?

Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Cytuję słowa Albert Fryderyk de Espada (20 sty 2022, 10:42):

Pomysł jak najbardziej fajny i z pewnością możemy go wykorzystać ale ubolewam iż nie będziemy w stanie prowadzić na podobną skalę transportu morskiego i drogowego.

Niestety, nie ma chyba takiego symulatora, który obsługuje i kolej, i morze, i drogi. Ale jest to dobry zaczątek. Gry można przecież w jakiś sposób połączyć, tylko trzeba wypracować odpowiednie zasady i system. Na początku wytrzymasz bez transportu morskiego i drogowego, Albercie ?

Cytuję słowa Piotr Romanow (20 sty 2022, 10:42):

Od wczorajszej propozycji II Rodziału Konstytucji do teraz nikt się nie odezwał, dlatego widzę, że muszę się wyhamować i działać tak jak naród. Zobaczymy, kto na tym więcej ugra, bo ja potrafię być powściągliwy i robić bardzo, baaardzo mało.

Pytanie czy coś ci to da. Po jednym dniu braku odpowiedzi w jednym wątku trudno oceniać i przerzucać się na tryb "nieaktywny". Ale no, czekam na twój wywód ?

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

To jak? Byłby ktoś chętny pomóc w opracowaniu jakichś zasad i ogólnego zamysłu? Bo jak nie, to cóż... Trzeba będzie porzucić projekt...

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Mentor
Mentor

Post autor: Damiano Robingren »

Cytuję słowa Waksman (9 lut 2022, 00:47):

To jak? Byłby ktoś chętny pomóc w opracowaniu jakichś zasad i ogólnego zamysłu?

Myślę że korzystając z mojego powrotu do Muratyki mogę jakoś pomóc

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Cytuję słowa Damiano á-la-Triste (9 lut 2022, 07:07):

Myślę że korzystając z mojego powrotu do Muratyki mogę jakoś pomóc

O, świetnie! Zgadajmy się dzisiaj na Discordzie, to przegadamy temat ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac im. Patriica Waffla”