Konsultacje - reforma ordynacji wyborczej

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Re: Konsultacje - reforma ordynacji wyborczej

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Wspólnym postulatem Nordackiej Partii Regionów oraz Koalicji Konserwatywnej było odebranie rezydentom czynnego prawa wyborczego.

Napisanie kompleksowej nowelizacji ordynacji wyborczej uwzględniającej dodatkowo:

• przepisy dot. zasad przeprowadzania referendum,
  • zmianę metody ustalania siły głosu,
  • zwiększenie liczby mandatów w Kongresie,
  • mechanizm podziału mandatów komitetu pomiędzy osoby z jego listy

zajmie definitywnie za dużo czasu, abyśmy zdążyli to uchwalić i zaimplementować przez NKI przed planowanym referendum ogólnokrajowym oraz nadchodzącymi wyborami prezydenckimi.

Możemy szybko uchwalić mini-nowelizację, w której dokonamy najprostszych tylko dwóch zmian: zawężenie grona uprawnionych do głosowania do wyłącznie obywateli oraz delikatna zmiana metody ustalania siły głosu (pierwiastek drugiego stopnia zamiast czwartego stopnia liczby postów ).  Dla NKI to będą tylko drobne poprawki w kodzie - zdążymy z nimi na spokojnie przed głosowaniem.

Potem możemy uchwalić większą nowelizację, która będzie skuteczna jak tylko ją podpisze Prezydent, ale już po wspomnianym referendum i wyborach prezydenckich.

Co sądzą o tym przedstawiciele NPR, KK oraz Obywatele?

@Peetri Romanaav@Andrzej Ordyński@Markus Wettin@Waksman@Bolesław Kirianóo von Hohenburg @August de la Sparasan

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Post autor: August de la Sparasan »

Osobiście uważam umożliwienie głosowania jedynie obywatelom za logiczny i naturalny krok. Najwyższy czas na dokonanie takiej zmiany. Natomiast, co do zmian w sile głosu, ciężko mi ocenić, jakie mogą mieć one konsekwencje, jeśli w ogóle jakieś będą mieć.

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, były Prezydent II Federacji Nordackiej
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022
101005704499837848.png
Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Siły głosów to w sumie ciężki temat. Możemy doraźnie po prostu zastąpić pierwiastek czwartego stopnia pierwiastkiem drugiego stopnia, bo obecnie po przekroczeniu pewnej granicy dodatkowe posty nie mają żadnego wpływu na moc głosu.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Mały Król
Mały Król

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (27 cze 2025, 14:29):

Możemy szybko uchwalić mini-nowelizację, w której dokonamy najprostszych tylko dwóch zmian: zawężenie grona uprawnionych do głosowania do wyłącznie obywateli oraz delikatna zmiana metody ustalania siły głosu (pierwiastek drugiego stopnia zamiast czwartego stopnia liczby postów ).  Dla NKI to będą tylko drobne poprawki w kodzie - zdążymy z nimi na spokojnie przed głosowaniem.

Potem możemy uchwalić większą nowelizację, która będzie skuteczna jak tylko ją podpisze Prezydent, ale już po wspomnianym referendum i wyborach prezydenckich.

Co sądzą o tym przedstawiciele NPR, KK oraz Obywatele?

@Peetri Romanaav@Andrzej Ordyński@Markus Wettin@Waksman@Bolesław Kirianóo von Hohenburg @August de la Sparasan

Pomysł oczywiście popieram, zwłaszcza, że jest potrzebny na za niedługo, a nawet na teraz. Moją wątpliwość budzi jednak zdanie "Potem możemy uchwalić większą nowelizację, która będzie skuteczna jak tylko ją podpisze Prezydent [...]" - to sugestia, że obecnie proponowana mini-poprawka miałaby w jakiś sposób być skuteczna przed podpisaniem jej przez Prezydenta?

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.png

Użytkownik Stempla

Obywatel Kirianii
Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Antykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Cytuję słowa Bolesław Kirianóo von Hohenburg (27 cze 2025, 17:37):

Moją wątpliwość budzi jednak zdanie "Potem możemy uchwalić większą nowelizację, która będzie skuteczna jak tylko ją podpisze Prezydent [...]" - to sugestia, że obecnie proponowana mini-poprawka miałaby w jakiś sposób być skuteczna przed podpisaniem jej przez Prezydenta?

Nie, nie o to chodzi. Mini-nowelizacja byłaby normalnie skuteczna wraz z podpisaniem przez Prezydenta i stanie się to (miejmy nadzieję) przed wyborami. Ale większą nowelizację uchwalimy prawdopodobnie już po wyborach.

Mała nowelizacja zmieni zasady panujące już w najbliższych wyborach, a większa nowelizacja dopiero w kolejnych.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Wracamy do konsultacji w sprawie reformy ordynacji wyborczej.

KOMISJA OSTATECZNA DS. REFORMY PAŃSTWA W CAŁOŚCI I SZCZEGÓLNOŚCI po długich obradach doszła do słusznego wniosku, że potencjalnych opcji do wyboru w pytaniach referendalnych, które opracowaliśmy, jest zbyt duża, aby znalazły się one ostatecznie w referendum. Dlatego doszliśmy do wniosku, że odpowiedzi na pytania referendalne pozyskamy bezpośrednio od Obywateli. Ostatecznie do wyboru w głosowaniu referendalnym będą tylko te opcje, które zostaną zgłoszone i poparte na forum. Nie będziemy zapobiegawczo dawać szerokiego wachlarzu niemal identycznych opcji, których nawet nikt nie będzie rozważać poprzeć.

Proponowane pytania referendalne:

1. Czy w Kongresie powinny obowiązywać siły głosów?

• A. Nie. Każdy Kongresmen ma zawsze jeden głos.
  • B. Tak. Kongresmen może mieć kilka głosów.

2. Jeśli ustanowimy siły głosów w Kongresie, to ile powinna wynosić suma sił głosów całego Kongresu?

• A. 5
  • B. 20
  • C. 108 (nawiązując do 1 sierpnia)
  • Ile?

3. Jaką metodą mandaty (głosy w Kongresie) powinny być rozdzielane pomiędzy listy kandydatów?

• A. Metodą d'Hondta
  • B. Metodą Sainte-Laguë (jak dotychczas)
  • C. Metodą największych reszt
  • Jaką inną metodą?

4. W jaki sposób mandaty (głosy w Kongresie) danej listy powinny być rozdzielane pomiędzy jej kandydatów?

• A. Wyłącznie na podstawie liczby głosów zebranych przez każdego z kandydatów
  • B. Wyłącznie na podstawie pozycji kandydata na liście
  • C. Zarówno na podstawie zebranych głosów jak i pozycji na liście
  • D. Podział powinien być dokonywany przez lidera danej listy
  • W jaki inny sposób?

5. Ile osób powinien liczyć Kongres?

• A. 3 osoby
  • B. 5 osób
  • C. Ćwierć liczby obywateli
  • D. Trzecia część liczby aktywnych obywateli
  • E. Tyle, ile kandydatów przekroczy próg wyborczy
  • F. Tyle, ile kandydatów się zgłosi
  • Inaczej,[Ile?]

6. Ile powinna trwać kadencja Kongresu?

• A. 1 miesiąc
  • B. 2 miesiące
  • C. 3 miesiące
  • D. 4 miesiące
  • E. 5 miesięcy
  • F. 6 miesięcy
  • inny okres?
  • powiązać z kadencją Prezydenta?

7. Czy powinien obowiązywać próg wyborczy dla komitetów wyborczych?

• A. Nie.
  • B. Tak, na poziomie 5% w skali całej federacji.
  • B. Tak, ale...
  • jakiego typu, w jakiej wysokości?

8. Czy powinien obowiązywać parytet narodowości na listach kandydatów, który zakazywałby startu w wyborach komitetom składającym się z co najmniej 3 kandydatów, spośród których wszyscy zameldowani są w tym samym regionie?

• Tak
  • Nie
  • Tak, ale w innej formie... [podać formę]

Zwracam się z uprzejmą prośbą, aby zgłaszać swoje propozycje odpowiedzi, a jeśli ich nie macie, to korzystać z istniejących do odpowiadania. Wyrzucimy w kosmos opcje, których nikt nie zgłosi ani nie poprze na forum. Dodamy wszystkie opcje, które ktoś zgłosi albo poprze, o ile przejdą ultraprosty test Rozumu i Godności Człowieka.

Zbieramy też propozycje kolejnych pytań referendalnych, zmiany treści obecnych, etc.

DW: @Obywatel Federacji

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Mentor
Mentor

Post autor: Damiano Robingren »

Uważam, że decyzja Komisji o zawężeniu katalogu opcji referendalnych jest wręcz konieczna, bo jednym z głównych problemów federacyjnego ustawodawstwa stało się właśnie to, że każdy próbuje zadowolić wszystkich naraz i w efekcie nikt nie jest zadowolony, bo otrzymujemy wzajemnie sprzeczne koncepcje. Referendum ma być narzędziem rozstrzygnięcia, a nie katalogiem życzeń i dobrze, że ktoś to rozumie.

1. Siły głosów

Jestem za ich utrzymaniem, ale z wyraźnym ograniczeniem ich rozpiętości. Taki system może sprzyjać stabilności jeśli tylko nie przekształci się w oligarchię. Każdy Kongresmen powinien mieć co najmniej jeden głos, a maksymalna liczba głosów powinna być ograniczona przykładowo do trzech. W ten sposób utrzymamy jakąś proporcjonalność i jednocześnie nie dopuścimy do sytuacji, w której decyzje kilku osób dominują cały organ.

2. Suma głosów

Suma głosów całego Kongresu powinna być stała i niewielka moim zdaniem 20 wydaje się rozsądnym kompromisem. Zbyt mała liczba zabije różnorodność, a zbyt duża sprowadzi system do czystej symboliki. Uważam, że stała suma sił głosów pozwala w jakiś sposób zachować pewną równowagę między liczbą mandatów a ich wagą.

3. Metoda podziału mandatów między listy

Szczerze mówiąc to nie uważam, żeby sposób przeliczania głosów był najważniejszym problemem Federacji. System boryka się obecnie z dużo poważniejszymi kwestiami tj. brakiem stabilności, niską populacją i ogólnym zniechęceniem obywateli do udziału w życiu publicznym. W takiej sytuacji nie ma sensu wymyślać wszystkiego od nowa tylko po to, żeby zmienić coś dla samej zmiany.
Skoro metoda Sainte-Laguë działa w naszej ordynacji już od dłuższego czasu, to moim zdaniem warto ją zachować.

4. Rozdział mandatów wewnątrz list

W kwestii tego jak przydzielać mandaty kandydatom z danej listy skłaniam się ku modelowi mieszanemu. Uważam, że o tym kto ostatecznie zdobędzie mandat, powinny decydować przede wszyskim liczba głosów oddanych na konkretnego kandydata i pozycja na liście, ponieważ kolejność ustalana przez komitet też powinna mieć pewne znaczenie. W praktyce oznaczałoby to system, w którym zarówno wyborcy, jak i sami twórcy listy mają wpływ na wynik.

5.  Liczba członków Kongresu

Jeśli chodzi o liczebność samego Kongresu, to osobiście uważam, że optymalna liczba to pięć osób. Trzyosobowy skład byłby zbyt mały a w razie różnicy zdań 1:1:1 albo 2:1 istniałoby ryzyko paraliżu i niestabilności państwa. Większe grono, czyli przykładowo siedem, czy dziewięć osób mogłoby prowadzić do rozmycia odpowiedzialności i spowolnienia całego procesu podejmowania decyzji.

6. Kadencja Kongresu

W mojej ocenie trzymiesięczna kadencja Kongresu to rozwiązanie najbardziej racjonalne i wyważone. Z jednej strony pozwala na zachowanie regularnej rotacji władzy oraz daje obywatelom częstą możliwość weryfikacji swoich przedstawicieli. Z drugiej strony nie jest to kadencja na tyle krótka, by doprowadzać do chaosu i nieustannych kampanii wyborczych. Krótsze kadencje, przykładowo miesięczne skutkowałyby ciągłą mobilizacją wyborczą i walką o chwilowe poparcie z brakiem czasu na realne działanie. W takim systemie Kongres zajmowałby się głównie wyborami, a nie rządzeniem.
Z kolei zbyt długie kadencje prowadzą często do znużenia i spadku aktywności.

7. Próg wyborczy

Uważam, że próg wyborczy nie powinien przekraczać 3%, a być może nawet warto rozważyć jego charakter symboliczny, przykładowo 2%. Federacja powinna być przestrzenią otwartą na różnorodność poglądów, idei i inicjatyw politycznych. Czasem niewielkie ugrupowania czy środowiska, które dziś wydają się marginalne, z biegiem czasu potrafią wnieść do debaty coś świeżego i wartościowego. Zbyt wysoki próg wyborczy zabetonowałby całą scenę polityczną, a z drugiej strony jego całkowity brak rodziłby ryzyko absurdalnych sytuacji, w których dosłownie jeden głos wystarczyłby, by lista uczestniczyła w podziale mandatów.

8. Parytet narodowości

Jestem przeciwny wprowadzaniu sztywnych parytetów narodowościowych w składzie Kongresu. Rozumiem i podzielam ideę, by różne regiony czy wspólnoty miały poczucie reprezentacji, ale uważam, że nie można tego osiągać metodą przymusu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Jeśli nie ma więcej uwag, to skieruję się do Prezydenta z wnioskiem o rozpisanie referendum. Chyba że są jeszcze jakieś propozycje nowych pytań/odpowiedzi albo usunięcia?

Awatar użytkownika
Elina von Gredensburg
Przewodnik
Przewodnik

Post autor: Elina von Gredensburg »

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (5 lut 2026, 19:57):

Jeśli nie ma więcej uwag, to skieruję się do Prezydenta z wnioskiem o rozpisanie referendum. Chyba że są jeszcze jakieś propozycje nowych pytań/odpowiedzi albo usunięcia?

Ja pytanie na ten temat

image.png.1a4e6e0f4ce00501cf9261be172ad036.png
Awatar użytkownika
Elina von Gredensburg
Przewodnik
Przewodnik

Post autor: Elina von Gredensburg »

W tym powiem że jest najlepsza ordynacja wyborzca z Ordynacją Mieszaną z (pośrednią) metodą tak ja zauważam na ten temat, w tym powiem że jesteśmy systemem Federalnym musi być to zgodne z Federacyjynm systemem jak jak opisuję zmienić na Metodą Ordynację Mieszaną z (pośrednią) w tym to jest tzw. hybryda ordynacyjna: jestem za:

• powiązać z kadencją Prezydenta - Ile powinna trwać kadencja Kongresu
  • Kongresmen może mieć kilka głosów - Czy w Kongresie powinny obowiązywać siły głosów
  • 1 miesiąc ma trwać kadencja -  Ile powinna trwać kadencja Kongresu
  • B. Tak, na poziomie 5% w skali całej federacji. - Czy powinien obowiązywać próg wyborczy dla komitetów wyborczych
  • Ile ma być 2 - Jeśli ustanowimy siły głosów w Kongresie, to ile powinna wynosić suma sił głosów całego Kongresu
  • W tym powiem że w systemie federalnym że nardowość pochodzi od innych regionów od naszego kraju II FN w tych naszych tzw. kolonii z prawem głsou - Czy powinien obowiązywać parytet narodowości na listach kandydatów, który zakazywałby startu w wyborach komitetom składającym się z co najmniej 3 kandydatów, spośród których wszyscy zameldowani są w tym samym regionie
image.png.1a4e6e0f4ce00501cf9261be172ad036.png
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Piszę jeszcze dodatkowe pytania i odpowiedzi. Jutro dokończę.

Czy do Kongresu powinny dalej odbywać się wybory

• A. Tak, aby tak jak dotychczas wybory określały skład osobowy Kongresu.
  • B. Nie - każdy chętny Obywatel powinien móc zgłosić się na Kongresmena i objąć mandat bez wyborów.
  • C. Tak, ale w celu określenia sił głosów Kongresmenów, a nie samego składu osobowego, który to skład powinien obejmować każdego chętnego Obywatela.

Czy w Kongresie powinny obowiązywać siły głosów?

• A. Nie. Każdy Kongresmen ma zawsze jeden głos.
  • B. Tak. Kongresmen może mieć kilka głosów.

Jeśli ustanowimy siły głosów w Kongresie, to ile powinna wynosić suma sił głosów całego Kongresu?

• A. 5
  • B. 20
  • C. 108 (nawiązując do 1 sierpnia)

Jaką metodą mandaty (głosy w Kongresie) powinny być rozdzielane pomiędzy listy kandydatów?

• A. Metodą d'Hondta
  • B. Metodą Sainte-Laguë (jak dotychczas)
  • C. Metodą największych reszt

W jaki sposób mandaty (głosy w Kongresie) danej listy powinny być rozdzielane pomiędzy jej kandydatów?

• A. Wyłącznie na podstawie liczby głosów zebranych przez każdego z kandydatów
  • B. Wyłącznie na podstawie pozycji kandydata na liście
  • C. Zarówno na podstawie zebranych głosów jak i pozycji na liście
  • D. Podział powinien być dokonywany przez lidera danej listy

Ile osób powinien liczyć Kongres?

• A. 3 osoby
  • B. 5 osób
  • C. Ćwierć liczby obywateli
  • D. Trzecia część liczby aktywnych obywateli
  • E. Tyle, ile kandydatów przekroczy próg wyborczy
  • F. Tyle, ile kandydatów się zgłosi

Czy kadencja Kongresu powinna być powiązana z kadencją Prezydenta, to jest wybory prezydenckie i parlamentarne odbywać się równocześnie?

• A. Tak.
  • B. Nie.

Ile powinna trwać kadencja Kongresu? (wynikiem głosowania w tym pytaniu będzie mediana)

• A. 1 miesiąc
  • B. 2 miesiące
  • C. 3 miesiące
  • D. 4 miesiące
  • E. 5 miesięcy
  • F. 6 miesięcy

Czy powinien obowiązywać próg wyborczy dla komitetów wyborczych?

• A. Nie.
  • B. Tak, na poziomie 3% w skali całej federacji.
  • B. Tak, na poziomie 5% w skali całej federacji.

Czy powinien obowiązywać parytet narodowości na listach kandydatów, który zakazywałby startu w wyborach komitetom składającym się z co najmniej 3 kandydatów, spośród których wszyscy zameldowani są w tym samym regionie?

• Tak
  • Nie

Czy urząd Premiera powinien zostać zniesiony, a wszystkie jego obowiązki przeniesione na Prezydenta?

• A. Tak.
  • B. Nie.

Czy Prezydent powinien być wybierany w wyborach powszechnych, czy przez Kongres?

• A. Prezydent powinien dalej być wybierany w wyborach powszechnych.
  • B. Prezydenta powinien wybierać Kongres.

Jakiego rodzaju głosowanie powinno obowiązywać w wyborach prezydenckich?

• A. Głosowanie rankingowe, gdzie głosujący szereguje kandydatów (1. miejsce, 2. miejsce...). Jeśli nikt nie wygra większością >50%, to najsłabszy odpada, a jego głosy przechodzą na drugie wybory jego wyborców. (Instant-runoff voting). Jedno głosowanie, wiele "tur" do obliczania wyniku.
  • B. Głosowanie dwuturowe, jak dotychczas. Prezydentem zostaje osoba, która uzyska większość głosów. Jeśli w I turze żaden kandydat nie uzyska >50% głosów, to do II tury przechodzi dwójka kandydatów z najwyższym wynikiem. Remis rozstrzygany jest stażem obywatelskim kandydata.
  • C. Kolegium elektorskie - głosujący najpierw wybierają elektorów, którzy sami w głosowaniu wieloturowym obierają Prezydenta. Elektorzy reprezentują danego kandydata i muszą go popierać w każdej turze, w której ten kandydat jest obecny. Jeśli ich kandydat odpadnie w którejś z tur, to mogą swobodnie głosować na innych kandydatów. Elektorzy mogą być wybierani w poszczególnych regionach w osobnych głosowaniach regionalnych albo w głosowaniu ogólnokrajowym.
  • D. Głosowanie punktowe. Każdemu kandydatowi głosujący przypisuje z osobna ocenę od 0 do 9, gdzie 0 oznacza całkowity brak poparcia, a 9 oznacza pełne poparcie. O wyniku kandydata decyduje ŚREDNIA/MEDIANA ocen Wybory wygrywa kandydat z najwyższą medianą/średnią ocen. Jedna tura, jedno głosowanie.

Czy Prezydent powinien posiadać prawo weta, jeśli nie zlikwidujemy urzędu Premiera?

• A. Tak, powinien je utrzymać.
  • B. Nie, powinien je utracić.
  • C. Tak, ale tylko w stosunku do nowelizacji Konstytucji.

Czy Prezydent powinien posiadać prawo weta, jeśli zlikwidujemy urząd Premiera?

• A. Tak, powinien je utrzymać.
  • B. Nie, powinien je utracić.
  • C. Tak, ale tylko w stosunku do nowelizacji Konstytucji.

Co w przypadku, gdy w wyborach do Kongresu nie wystartuje wystarczająca liczba kandydatów, aby obsadzić wszystkie mandaty?

• A. Kadencja dotychczasowego Kongresu zostaje przedłużona.
  • B. Rząd przejmuje uprawnienia ustawodawcze na czas kryzysu poprzez wydawanie dekretów.
  • C. Automatycznie uruchamiana jest procedura Kongresu Otwartego, w którym każdy chętny Obywatel ma prawo głosu.

Czy jesteś za ustanowieniem narracyjnych wyborów do Senatu Komarchii Nordackiej    w oparciu o roleplay i symulację społeczeństwa    prowadzoną przez Mistrza Gry, który samodzielnie określa wyniki wyborów i ocenia skutki działań graczy na podstawie narracji?

• A. Tak.
  • B. Nie.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2026, 0:02 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Odnośnie pomysłów na zmianę zasad wyborów prezydenckich...

Oprócz głosowania rankingowego, gdzie mamy automatyczne tury, możemy uwzględnić w referendum opcję SCORE VOTING. Każdemu kandydatowi głosujący przypisuje z osobna ocenę od 0 do 9, gdzie 0 oznacza całkowity brak poparcia, a 9 oznacza pełne poparcie. Możemy dalej to dookreślić: czy o wyniku kandydata ma decydować ŚREDNIA ocen, które otrzymał, czy może jednak MEDIANA. Wybory wygrywa oczywiście kandydat z najwyższą medianą/średnią. Jedna tura, jedno głosowanie.

Mam też pomysła na kolegium elektorskie w kilku wariantach. Pierwszy to taki, że wyborcy wybierają kilkuosobowy SENAT, którego głównym (albo jedynym) zadaniem jest powoływanie i odwoływanie Prezydenta. To trochę tak, jakbyśmy wybierali Premiera w drugim kroku. Drugi pomysł na Kolegium Elektorskie polega na tym, że głosujemy w wyborach prezydenckich tak jak dotychczas, z tym że nasze głosy idą nie bezpośrednio na kandydata, ale na elektora, który zobowiązuje się popierać naszego kandydata. Następnie elektorzy głosują w głosowaniu wieloturowym na Prezydenta - w każdej turze odpada kandydat z najmniejszą liczbą głosów, ale elektorzy tego kandydata dalej biorą udział w kolejnych turach głosowania, z tym że muszą zagłosować na kogoś innego, niż ich kandydat pierwotny.

Kolegium Elektorskie miałoby duży potencjał narracyjny i byłoby czymś unikatowym na skalę mirkoświata, z tym że w skutkach niewiele się różni od instant runoff voting - równie dobrze obywatele mogą sami glosować na kandydatów i uszeregować ich od najbardziej do najmniej pożądanego i system sam wyliczy z automatu wyniki kolejnych tur głosowania. No i mógłby być problem ze znalezieniem chętnych do bycia elektorami - chociaż zawsze można pozwolić, aby elektorem danego kandydata był sam kandydat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”