Taskas był i jest westlandzki! Winkulijczycy są tam tylko mniejszością! Przeważająca liczba mieszkańców tam to kugarzy... Westland ma prawo do ochrony swojego dziedzictwa tak samo jak Norwegland i również nie zgadzam się na narzucanie prawa religijnego na kodeks karny.
Posiedzenie inauguracyjne Ludowego Zgromadzenia Kiryjskiego
- Ewe Novak
- Profesjonalista
- Ewe Novak
- Profesjonalista
Re: Posiedzenie inauguracyjne Ludowego Zgromadzenia Kiryjskiego
Zresztą... byłabym gotowa oddać te terytoria przygraniczne Górna i Gryffina w zamian za wyspę WInewę na której mieszkają Repujerowie! Były z rządem winkulijskim nieoficjalnie takie rozmowy... kiedyś... A z czego doskonale zdaję sobie sprawę do Burek nie jest mile postrzegany w swojej własnej ojczyźnie! :DD nie mniej chcę dojść do porozumienia. Westland to kraina multietniczna i jest w niej miejsce dla wszystkich nacji. Natomiast robienie z całego Taskasu jakiejś ultranacjonalistyczno-winkulijskiej eksklawy jest niepożądane. Ja osobiście bym sie zgodziła na wydzielenie terytorium wokół Gryffina i Górna gdzie faktycznie są to winkulijskie miasta, ale dlaczego niby Indiagradem gdzie mieszkają sami Kugarzy mieliby rządzić Winkilijczycy z Górna albo Gryffina? Nielogiczne! Natomiast Westland jest krainą niepodzielną, jest krainą historyczną i nawet taskańscy winkulijczycy nie wyprą tego, że ich ziemia leży na historycznym Westlandzie! Westland to kiryjski krąg kulturowy ale zachowuje własną historię i oddzielność. Można poczytać historię internetową Westlandu.
- Ewe Novak
- Profesjonalista
Jeśli autonomia nie przejdzie, to będę zabiegała o Ustawę o ochronie dziedzictwa Secesyjnej Republiki Westland i Westlandu...
- Ewe Novak
- Profesjonalista
Bez urazy ale internetowo Westland jest starszy niż sama Kiriania i jako Westlandczyk mam prawo domagać się by historia mojego kraju ani dziedzictwo nie zostało zapomniane. Monarchia Kiryjska powstała po to, by szanować całą historię regionu i tak samo jak szanujemy Uhrainę, Abachazję tak samo wszyscy Obywatele powinni szanować Westland.
- August de la Sparasan
- Weteran
co myślicie o wprowadzeniu kodeksu karnego?
A, mamy już jeden w Federacji, na moje nie ma co mnożyć.
Przechodząc do projektu:
Art. 1
Status autonomii posiada Secesyjna Republika Westland.
Trochę ogólnikowe, nie ma nic o zakresie tejże autonomii.
Westland stanowi wielkopomną kontynuację tradycji państwowości westlandzkiej
Nie ma na mój stan wiedzy (internetu zresztą też) takiego słowa jak "wielkopomna". Jest "wiekopomną" albo "wielka". Ogólnie cały ten artykuł tutaj zdaje się nie pełnić żadnej funkcji, tylko mówi, że to jest ponoć kontynuacją tego.
2. Secesyjna Republika Westland ustanawia swój statut autonomii poprzez kongres założycielski, do którego przyłączyć się mogą dowolni obywatele Monarchii Kiryjskiej. Kongres założycielski odbędzie się w mieście Los Alexos, który uchwali statut poprzez konsensus osiągnięty przez wszystkich członków kongresu.
Najpierw to, teraz jakiś "Kongres założycielski" mimo tego, że nie ma nic o procedurze wybrania członków tego ciała o charakterze (domyślam się że) wykonawczym, tylko to, gdzie się odbywa. Czyli to jakby zjazd? To teraz to ciało wykonawcze? Ustawodawcze? Zjazd jakiejś nowej Partii?
I tyle w projekcie. Sądzę, że trzebaby go przebudować. Najlepiej spisać od nowa.
Taskas był i jest westlandzki!
Trochę prawda, kiedyś w końcu nazywał się Ziemiami Uzyskanymi i był częścią Autonomii Amatorskiej.
Zresztą... byłabym gotowa oddać te terytoria przygraniczne Górna i Gryffina w zamian za wyspę WInewę na której mieszkają Repujerowie!
Nie. Nie ma mojej zgody na to i zgody takiej nie będzie. Straszna zmienność, proszę mi wybaczyć, ale w jednej minucie "Taskas jest westlandzki", w drugiej "Sprzedam Taskas", trochę to dynamiczna zmiana postawy.
Jeśli autonomia nie przejdzie, to będę zabiegała o Ustawę o ochronie dziedzictwa Secesyjnej Republiki Westland i Westlandu...
Czy tylko mnie zabrzmiało to trochę jak groźba? 😄
Monarchia Kiryjska powstała po to, by szanować całą historię regionu i tak samo jak szanujemy Uhrainę, Abachazję tak samo wszyscy Obywatele powinni szanować Westland.
I Amatorię, Amatoria coś pomijana jest.

- Ewe Novak
- Profesjonalista
cieszę się za patriotyczną postawę, Panie Auguście! A jak Pan się odnosi do tej idei autoonomii? W domyśle chodzi o autonomie na bazie ustawy o autonomiach i tam sa okreslone kompetencje takiego czegoś. Czy jednak myśli Pan, że wystarczy taka ustawa o ochronie dziedzictwa? CO do kodeksu karnego, to mamy w Monarchii Kiryjskiej sąd, więc można to jakoś wykorzystać np. wprowadzając zakaz na terenie Monarchii KIryjskiej bezczeszczenia pamięci zmarłych wielkich jej polityków tj. Harlina i A. Novaka. Straży Krucjaty dać kompetencje aresztowania... i kompetencje prokuratorskie... i będziemy sądzić...
- August de la Sparasan
- Weteran
A jak Pan się odnosi do tej idei autoonomii?
Znaczy autonomii westlandzkiej czy Autonomii Amatorskiej, bo trochę się już gubię?
CO do kodeksu karnego, to mamy w Monarchii Kiryjskiej sąd, więc można to jakoś wykorzystać np. wprowadzając zakaz na terenie Monarchii KIryjskiej bezczeszczenia pamięci zmarłych wielkich jej polityków tj. Harlina i A. Novaka. Straży Krucjaty dać kompetencje aresztowania... i kompetencje prokuratorskie... i będziemy sądzić...
Toooooo mi trochę zalatuje siermiężnym okresem głębokiego novakizmu. Generalnie mamy już na terenie całego FN służbę porządkową, to jest Policję Nordacką.

- Ewe Novak
- Profesjonalista
autonomii westlandzkiej a co do Amatorii to oczywiście też można uchwalić ustawę o ochronie jej dziedzictwa etc. jak myślę
- Ewe Novak
- Profesjonalista
Monarchia Kiryjska powinna korzystać z swojej autonomii maksymalnie, więc fajnie byłoby wprowadzić kodeks karny.
- August de la Sparasan
- Weteran

- Ewe Novak
- Profesjonalista
a co z autonomią Westlandzką? Wolałby Pan ustawę o ochronie dziedzictwa czy autonomię?
- August de la Sparasan
- Weteran

- Burek
- Mistrzunio
Taskas był i jest westlandzki! Winkulijczycy są tam tylko mniejszością! Przeważająca liczba mieszkańców tam to kugarzy... Westland ma prawo do ochrony swojego dziedzictwa tak samo jak Norwegland i również nie zgadzam się na narzucanie prawa religijnego na kodeks karny.
Myślę, że Kugarzy wolą trzymać z tradycyjnie tolerancyjnymi Winkulijczykami niż z Repujerami, którzy popełniali na nich zbrodnie.
- Burek
- Mistrzunio
Może pani @Ewe Novak by na przykład wyjaśniła w jaki sposób powołanie SRW przyniosłoby korzyść ziemiom Taskasu (czy Amatorii, et al.)?