II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji

Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki
Kontrybutor
Kontrybutor

Re: II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Wysoka Izbo,
Panie Prezydencie,

Kwestii przekazania urzędu Panu Posłowi Wattzau'owi nie będę poświęcał bliższej uwagi. Powiem tylko, że to nie jest parlamentarne i powinno być przeprowadzone choćby krótkie głosowanie. Także natenczas uważam, że urzędowanie Pana Posła jest niebyłe, dopóty Sejm nie podejmie odpowiedniej decyzji w drodze głosowania.

Lecz szczerze mówiąc, ja nie o tym chciałem mówić. Mianowicie, chciałbym przedstawić rozwiązanie kompromisowe tyczące się kwestii rozwiązania Sejmu. Mianowicie, rozumiem obawy Pana Prezydenta. Z drugiej jednak strony, uważam, że czas Sejmu Muratyckiego się skończył i ogólnie rzecz biorąc stał się on dysfunkcyjny. Jednocześnie jak zapowiadał Pan Prezydent - i ja go w tym dążeniu wspieram - nadchodzi czas reformy konstytucyjnej. W związku z tym, przedstawiam następującą propozycję - proponuję, aby w najbliższym czasie Sejm Muratycki przyjął odpowiednią ustawę konstytucyjną, która to rozwiąże Sejm Muratycki i powoła do życia Zgromadzenie Konstytucyjne (Konstytuantę). Będzie to organ, którego celem, jak wskazuje nazwa, będzie przyjęcie nowej Konstytucji Republiki Muratyki. Wiem, że trochę mój pomysł jest oderwany od całej dyskusji, ale uznałem że nadszedł czas, aby przedstawić tą ideę. Jak już powiedziałem, uznałem, że obecny Sejm nie ma dalszej przyszłości, dlatego też należy jak najszybciej dokonać odpowiednich zmian i wreszcie wprowadzić reformę konstytucyjną w czyn.

Co do samej Konstytuanty, widzę to tak, że wyjątkowo nie odbyłyby się specjalne wybory. W skład Zgromadzenia wchodziłby z urzędu Prezydent Republiki - reszta członków była by wybierana spośród obecnych posłów. Mianowicie, każdy z posłów mógłby wyrazić chęć udziału w Konstytuancie i musiałby zebrać np. po dwa podpisy ze strony innych posłów obecnej kadencji. Myślę, że jest to rozwiązanie akceptowalne dla każdej ze stron.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Dość radykalne rozwiązanie muszę przyznać. Czyli co - pozbywamy się Sejmu, powołujemy Konstytuantę, która przyjmuje nową, lepszą Konstytucję, a następnie wracamy do, że tak powiem, "normalnego Sejmu"? Bo jeśli Sejm teraz chcemy rozwiązać na amen, to mam pewne obawy co do tego rozwiązania, wszakże Sejm był obecny w Muratyce prawie zawsze... Ale jeśli taką chęć wyrazi większość no to cóż, trzeba się będzie dostosować.

Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Przewodnik
Przewodnik

Post autor: Heinrich von Wattzau »

Moim zdaniem reformy konstytucyjne są potrzebne na teraz, już. Dlatego też przychylam się do pomysłu i propozycji Pana Żmigrodzkiego.

(-) Heinrich von Wattzau,

prezes Organizacji Food-Net,

burmistrz miasta Bazylice,

poseł na Sejm II kadencji

99527777916552149.png
99527777916552192.png
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki
Kontrybutor
Kontrybutor

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Cytuję słowa Waksman (12 sty 2022, 19:46):

a następnie wracamy do, że tak powiem, "normalnego Sejmu"? Bo jeśli Sejm teraz chcemy rozwiązać na amen, to mam pewne obawy co do tego rozwiązania, wszakże Sejm był obecny w Muratyce prawie zawsze... Ale jeśli taką chęć wyrazi większość no to cóż, trzeba się będzie dostosować.

Cóż, o tym właśnie zadecyduje najpierw Konstytuanta, a potem naród w referendum konstytucyjnym. Mogę tylko powiedzieć, iż mimo tego, że zawsze Sejm w Muratyce był, to nie oznacza, że będzie on istniał zawsze. Ale to rzecz jasna tylko mój pogląd w tej kwestii.

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Post autor: Peetri Romanaav »

Cytuję słowa Mateusz Żmigrodzki (12 sty 2022, 19:51):

Cóż, o tym właśnie zadecyduje najpierw Konstytuanta, a potem naród w referendum konstytucyjnym. Mogę tylko powiedzieć, iż mimo tego, że zawsze Sejm w Muratyce był, to nie oznacza, że będzie on istniał zawsze. Ale to rzecz jasna tylko mój pogląd w tej kwestii.

W takim razie proponuję Szanowni Panowie, aby stworzyć już jedną wersję aktu na którym ma się opierać Konstytuanta i ma zostać rozwiązany sejm i przejdźmy do pracy nad odbudową Muratyki.

Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Moi drodzy, oto moja propozycja na rozwiązanie całej sytuacji.

Cytat:

Ustawa ws. powołania Zgromadzenia Konstytucyjnego
z dnia .... 2022 roku

Art. 1. Powołuje się Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest opracowanie nowej Konstytucji IV Republiki Muratyki.

Art. 2. W skład Zgromadzenia wchodzą wszyscy obywatele, którzy wyrazili dobrowolną chęć pracy nad Konstytucją.

Art. 3. Na czele Zgromadzenia stoi Rada Konstytucyjna, w której skład wchodzą Prezydent, eks-Prezydent oraz wszyscy Posłowie Sejmu.

Art. 4. Zgromadzenie funkcjonuje jako najwyższa forma władzy, pełniąc obowiązki zarówno władzy wykonawczej, ustawodawcze, a także sądowniczej.

Art. 5. W momencie ogłoszenia nowej Konstytucji organ ten kończy swoją działalność.

Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Cytuję słowa Piotr Romanow (13 sty 2022, 18:36):

Art. 4. Zgromadzenie funkcjonuje jako najwyższa forma władzy, pełniąc obowiązki zarówno władzy wykonawczej, ustawodawcze, a także sądowniczej.

Zajeżdża mi tu totalitaryzmem... Nie uważam, żeby zgromadzenie musiało przejmować obowiązki władzy wykonawczej - Prezydenta mamy wybranego, więc po co? Sądownicza? Już lepiej zostawić sądy w spokoju niż ingerować w ich prawną odrębność i nienaruszalność tak naprawdę...

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Waksman (13 sty 2022, 19:16):

Zajeżdża mi tu totalitaryzmem... Nie uważam, żeby zgromadzenie musiało przejmować obowiązki władzy wykonawczej - Prezydenta mamy wybranego, więc po co? Sądownicza? Już lepiej zostawić sądy w spokoju niż ingerować w ich prawną odrębność i nienaruszalność tak naprawdę...

Raczej chodzi o to, żeby Rada zajmowała się tym wszystkim kolektywnie do momentu powstania nowej Konstytucji. Chociaż jeżeli mam pełnić dwie funkcje jednocześnie to czemu nie?

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Nie no, tak jak powiedziałem - sądy zostawmy w spokoju - mają być niezależne, a władzy wykonawczej nie musimy łączyć bo nie przeżywa ona "kryzysu aktywnościowego". Niech sprawuje ją jedna osoba tak, jak wybrali obywatele w wyborach, a nie teraz jakieś kombinacje robić. Sejm wywalamy i zamieniamy na Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest napisaniem nowej Konstytucji. Tyle. Jest tu ktoś kto podziela moje zdanie czy będę jak ten samotny rodzynek w serniku? ?

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Waksman (13 sty 2022, 19:24):

Nie no, tak jak powiedziałem - sądy zostawmy w spokoju - mają być niezależne, a władzy wykonawczej nie musimy łączyć bo nie przeżywa ona "kryzysu aktywnościowego". Niech sprawuje ją jedna osoba tak, jak wybrali obywatele w wyborach, a nie teraz jakieś kombinacje robić. Sejm wywalamy i zamieniamy na Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest napisaniem nowej Konstytucji. Tyle. Jest tu ktoś kto podziela moje zdanie czy będę jak ten samotny rodzynek w serniku? ?

Głupio, że użyje tego określenia ale popieram pański plan. A tak szczerze, rzeczywiście nie wiem co mnie napadło, aby łączyć trójpodział władzy w Zgromadzeniu Konstytucyjnym. ?

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Przewodnik
Przewodnik

Post autor: Heinrich von Wattzau »

Cytuję słowa Piotr Romanow (13 sty 2022, 19:30):

rzeczywiście nie wiem co mnie napadło

A ja wiem. Rojalizm. ?

Cytuję słowa Piotr Romanow (13 sty 2022, 18:36):

z dnia .... 2022 roku

Art. 1. Powołuje się Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest opracowanie nowej Konstytucji IV Republiki Muratyki.

Art. 2. W skład Zgromadzenia wchodzą wszyscy obywatele, którzy wyrazili dobrowolną chęć pracy nad Konstytucją.

Art. 3. Na czele Zgromadzenia stoi Rada Konstytucyjna, w której skład wchodzą Prezydent, eks-Prezydent oraz wszyscy Posłowie Sejmu.

Art. 5. W momencie ogłoszenia nowej Konstytucji organ ten kończy swoją działalność.

Popieram w całości pański plan, oprócz art. 4. Trzeba się w końcu zająć tą Konstytucją.

(-) Heinrich von Wattzau,

prezes Organizacji Food-Net,

burmistrz miasta Bazylice,

poseł na Sejm II kadencji

99527777916552149.png
99527777916552192.png
Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Entuzjasta
Entuzjasta

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Ustawa jest okej, jednak jak Henryk nie popieram art. 4.

Tymoteusz Dostojewski vel Piechota

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Cytat:

z dnia .... 2022 roku

Art. 4. W momencie ogłoszenia nowej Konstytucji organ ten kończy swoją działalność.

W takim razie proponuję taki zapis ustawy.

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Mały Król
Mały Król

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Mam pytanie odnośnie artykułu 3 w którym wymieniamy członków Rady którymi kolejno są: prezydent, eks-prezydent oraz posłowie Sejmu.

Pytanie przedstawia się następująco; Czy nie chcemy uwzględnić osoby która przewodzi Radzie ? Nie wiem jak owa rada będzie funkcjonować ale zakładam iż będzie ona działać podobnie jak Rada Ustrojowa, czyli w formie posiedzeń z jakimi spotykamy się na co dzień w Sejmie. Jeżeli ma pan jakąś inną wizję byłbym wdzięczny gdyby zechciał pan się nią z nami podzielić.

101005704499825694.png.dccf53c8f4db89162fa398764aba0f05.png
101005704499825689.png.8e12baff72d8cba55d24fff6688c369d.png
101005704499825685.png.d73c04bca54409970e4fae6bbd2f6f5f.png
8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png
d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png

1141.png

99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Albert Fryderyk de Espada (14 sty 2022, 15:13):

Mam pytanie odnośnie artykułu 3 w którym wymieniamy członków Rady którymi kolejno są: prezydent, eks-prezydent oraz posłowie Sejmu.

Pytanie przedstawia się następująco; Czy nie chcemy uwzględnić osoby która przewodzi Radzie ? Nie wiem jak owa rada będzie funkcjonować ale zakładam iż będzie ona działać podobnie jak Rada Ustrojowa, czyli w formie posiedzeń z jakimi spotykamy się na co dzień w Sejmie. Jeżeli ma pan jakąś inną wizję byłbym wdzięczny gdyby zechciał pan się nią z nami podzielić.

Oczywiście, już spieszę z wytłumaczeniem.
Na czele Rady stanie przewodniczący, którego wybiorą dotychczasowi rządzący, aby nie doszło do czegoś takiego, że określimy go tu i teraz. Staram się w miarę możliwości stosować mechanizmy republikańskie, bo tego w końcu chce naród. Zostałem wybrany z woli narodu, dlatego chcę być dla swojego narodu jak najlepszym przedstawicielem, który spełnia jego prośby. 

Same obrady będą funkcjonowały w sposób hybrydowy, aby nie tworzyć zbędnych głosowań i wspólnymi siłami doprowadzić Konstytucję do ładu. Jeżeli za dużo głosowań tam wrzucimy pisanie Konstytucji skończymy w Grudniu, albo po nowym roku, a nie chciałbym, aby trzech kolejnych Prezydentów ją kończyło. Gorsze może być tylko, że moja kadencja się przeciągnie, bo będzie trzeba dokończyć...

Mam nadzieję, że nie naraża to waszego pojmowania demokracji Szanowni Panowie. ? 

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Zablokowany

Wróć do „II kadencja (15.12.21 - 15.02.22)”