Jeśli dojdzie do naruszenia kultury Westlandzkiej przez jakikolwiek podmiot Muratyki, możecie się liczyć z przykrymi konsekwencjami dla was.
Goście u bram Nadłchadzic
- AleksanderNovak
- Przewodnik
- Peetri Romanaav
- Weteran
Re: Goście u bram Nadłchadzic
Przede wszystkim Panie Nowak, to niedługo zostanie odebrane Panu obywatelstwo, ale to już szczegół.
Odpowiadając jednak, na tą bardziej sensowną, a zarazem treściwszą odpowiedź. Panie de la Sparasan, nikt tu nie marnuje potencjału tego regionu, ba wręcz przeciwnie w odróżnieniu do Pana Nowaka i jego 5-ciu postów na krzyż o tym regionie i sprowadzeniu milionów Westlandczyków, akurat narracja się tu "kręci. Nie naskakuję tu na nikogo, tylko obieram w końcu jakiś kierunek, stąd mój plan na utworzenie narodu nowoazymuckiego, który zawierałby charakterystyczne cechy dla narodów, które przybyły na te ziemie, a także ludności tutejszej. Co do "kulturkampfu" i poszerzaniu narodu muratyckiego nie mam jakichś powodów, aby to robić tylko tak luźno zarzuciłem. Mam plany na ten region to i je realizuję. ?
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- August de la Sparasan
- Weteran
Nadal nie rozumiem tego skojarzenia Westland - Novak (trochę przedawnione), to raz. Dwa, nie on sprowadził na Azymutię Westlandczyków i nie były ich miliony (to mocna przesada). A trzy, że nawet luźna sugestia kulturkampfu budzi - przynajmniej w moim przypadku - niepokój.

- Peetri Romanaav
- Weteran
Nadal nie rozumiem tego skojarzenia Westland - Novak (trochę przedawnione), to raz. Dwa, nie on sprowadził na Azymutię Westlandczyków i nie były ich miliony (to mocna przesada). A trzy, że nawet luźna sugestia kulturkampfu budzi - przynajmniej w moim przypadku - niepokój.
Spokojnie, nie będziemy ich zabijać, czy też siłowo pozbawiać przynależności do narodu Westlandzkiego. Nie będę tutaj też obiecywał, że będzie pięknie kolorowo, jak komuś coś nie pasuje to zawsze możecie sobie ich zabrać. ?
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- AleksanderNovak
- Przewodnik
Żaden Westlandczyk nie chce być muratykanizowany, ani zmuszany do przyjęcia innej kultury, języka, obyczajów. Żyj i daj żyć innym.
- August de la Sparasan
- Weteran
Spokojnie, nie będziemy ich zabijać, czy też siłowo pozbawiać przynależności do narodu Westlandzkiego. Nie będę tutaj też obiecywał, że będzie pięknie kolorowo, jak komuś coś nie pasuje to zawsze możecie sobie ich zabrać. ?
O, interesująca koncepcja. Czyli można liczyć na poparcie władz dla trwającej już od jakiegoś czasu Wielkiej Reemigracji Amatorów?

- Peetri Romanaav
- Weteran
O, interesująca koncepcja. Czyli można liczyć na poparcie władz dla trwającej już od jakiegoś czasu Wielkiej Reemigracji Amatorów?
Panie Sparasan, jako że jest Pan o wiele akuratniejszym politykiem wolałbym z Panem omówić kwestię Westlandzką na Azymutii. Jeżeli pojawią się chętni na powrót do Westlandii, proszę bardzo nie będę nikogo zatrzymywał, no ale jeżeli zostaną jacyś Westlandczycy, to nie będę ich pytał czy chcą łaskawie przyjąć język nowoazymucki, czy też nie, bo okazję na powrót mieli. ?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- August de la Sparasan
- Weteran
Cóż, ja do rozmów w tej kwestii zawsze jestem chętny, jako, że kwestia Westlandczyków na Azymutii jest cokolwiek... Kłopotliwa. Proszę tylko podać termin, ja się dostosuję.

- Peetri Romanaav
- Weteran
Cóż, ja do rozmów w tej kwestii zawsze jestem chętny, jako, że kwestia Westlandczyków na Azymutii jest cokolwiek... Kłopotliwa. Proszę tylko podać termin, ja się dostosuję.
Możemy zacząć już teraz i tutaj oficjalnie. Chociaż powiem, że te domniemane 600 tysięcy Westlandczyków rozrozło się to wielkich liczb, także nie wiem czy wrócą wszyscy czy też nie... Jeżeli zostaną będą mogli spokojnie deklarować narodowość nowoazymucką, a także zaznaczyć języki, którymi się posługują westlandzki oraz nowoazymucki. ?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- August de la Sparasan
- Weteran
Faktycznie, jest tych Westlandczyków o wiele więcej niż przybyło, dlatego należałoby chyba uznać, że reemigrować powinni tylko ci, którzy przybyli tam z Westlandu (bo należy chyba uznać, że reszta już wcześniej tam żyła), wiadomo, rachunki muszą się zgadzać.

- Peetri Romanaav
- Weteran
Faktycznie, jest tych Westlandczyków o wiele więcej niż przybyło, dlatego należałoby chyba uznać, że reemigrować powinni tylko ci, którzy przybyli tam z Westlandu (bo należy chyba uznać, że reszta już wcześniej tam żyła), wiadomo, rachunki muszą się zgadzać.
W takim wypadku musi wrócić do was 600 tysięcy Westlandczyków, a pozostałych trzeba uznać za ludność tutejszą, albo ludność która uznała się za naród Nowoazymucki, żeby nie robić tutaj zbędnego bardaku w "exelu" jak to mawiają. Co do transportu możemy odesłać ich na promach, na których przybywają tutaj emigranci z Brodrii. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- August de la Sparasan
- Weteran
Uczciwe wyjście z sytuacji. Westland odzyskuje, co jego, znika kość niezgody między państwami. Innymi słowy zdecydowanie popieram takie rozwiązanie.

- Użytkownik Usunięty 233511
- Maszyna do postów

Ale dlaczego mamy zmuszać ludzi do powrotu do jakiegoś miejsca? 600 tysięcy? A pytał się ktoś każdej tej osoby czy chce wracać do Westlandu? Smutne, że rozwiązujecie to między sobą nie patrząc na ludzi, jakby to był jakiś towar...
- Peetri Romanaav
- Weteran
Panie Prezydencie, już nie marudźmy tak... Musimy iść na ustępstwa, czy chcemy kolejnej sytuacji na wzór tej, która miała miejsce pomiędzy nami, a Bialenią? Wydaje mi się, że jeżeli te 600 tysięcy chce wrócić do Ojczyzny to niech to zrobią. Nikt przecież nie pytał Brodryjczyków, czy chcą opuścić swój kraj, opuścili i tyle. ?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- August de la Sparasan
- Weteran
Cóż, jedni powiedzą, że oni chcą wracać, drudzy, że oni tego, cytując klasyczne już sformułowanie, "nie uznają". Z narracją już tak jest, że jeden powie jedno, drugi drugie i następuje impas. A skoro jest okazja do wyjścia z takowego impasu (i rozwiązania przedłużającego się problemu), to czy nie należy jej wykorzystać?