Propozita hospodarne'ho sistema

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański
Mentor
Mentor

Re: Propozita hospodarne'ho sistema

Post autor: Henryk Ziemiański »

Popieram  przedmówcę.

Jego Eminencja mgr. net Henryk  Tymoteusz  kardynał  Ziemiański OSI

Arcybiskup achkovski

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria

Hrabia Bari

Baron Andalo

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin

file_00000000e3b4821088350ccc6c5d7db0.png.b5f6f2a0dedcbf8998fe6bc4a1257b23.png

1260.png

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Doświadczony
Doświadczony

Post autor: Leonid Repulijski »

Mam kilka wątpliwości co do tego systemu.

Elementarnym zagadnieniem jest to, jak zamierzamy umożliwić zbywanie towaru - czyli usuwanie go z systemu, aby nie doprowadzić do całkowitego spadku wartości towaru z powodu nadmiernej podaży. Materiały budowlane powinny umożliwiać budowę jakiejś infrastruktury transportowej. Podmiot obsługujący infrastrukturę transportową powinien dostawać też coś w rodzaju pasywnego dochodu zależnego od wielkości wybudowanych połączeń. Materiały zużyte na budowę byłyby kasowane z systemu.

Sensowny jest pomysł na wprowadzenie systemu energii/paliwa, które byłoby konieczne do przeprowadzania akcji. W czasach recesji gospodarczej firmy mogłyby bez problemu obsługiwać klientów wykorzystując przyznawany za darmo dzienny przydział energii. Zaś w czasach ożywienia gospodarczego, kiedy firma ma więcej zamówień i musi wykonywać więcej akcji, by je zrealizować, potrzebowałaby dodatkowego paliwa, które możnaby było czerpać z wydobycia węgla, ropy, etc.

Jestem jak najbardziej ZA przeprowadzeniem testów systemu na skalę ogólnofederalną.

podpis: Leonid Repulijski
Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Odgrzewam kotleta. Nowy Minister Gospodarki @Kamiljan de Harlin deklarował (przynajmniej z tego co pamiętam) działania w sferze utworzenia fajnej gospodarki dla naszego kraju. Mając gotowe już narzędzie - czy Pan Minister planuje wprowadzić w najbliższej chwili podlinkowany tu system do testów? Jeśli tak, to kiedy?

Cytuję słowa Leonid Repulijski (23 mar 2024, 21:09):

Elementarnym zagadnieniem jest to, jak zamierzamy umożliwić zbywanie towaru - czyli usuwanie go z systemu, aby nie doprowadzić do całkowitego spadku wartości towaru z powodu nadmiernej podaży. Materiały budowlane powinny umożliwiać budowę jakiejś infrastruktury transportowej. Podmiot obsługujący infrastrukturę transportową powinien dostawać też coś w rodzaju pasywnego dochodu zależnego od wielkości wybudowanych połączeń. Materiały zużyte na budowę byłyby kasowane z systemu.

Wraz z systemem musielibyśmy ustalić ile jakiego towaru schodzi na wyprodukowanie/budowę czegoś. I jak problemu z czymś w stylu "do wyprodukowania 1 tony koksu potrzeba 0,5 ton węgla" nie będzie, tak w przypadku np. 1 kilometra toru czy drogi powstaje mała przeszkoda. Tak jak pisałem, można w skoroszycie rozklikać mapę naszego kraju w całości, gdzie np. 1 komórka to 1 jednostka, a 1 jednostka to 1 kilometr poglądowy. Wtedy łatwo można będzie policzyć ile jakiego materiału powinno zejść na budowę jakiegoś typu infrastruktury.

Pomysł z energią też trzeba rozkminić, ale z tym powinno szybko pójść. Czekamy teraz na stanowiska Ministerstwa Gospodarki...

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Kamiljan de Harlin »

System zostanie wprowadzony testowo, jeśli uzgodnimy aspekty techniczne, o których Pan wspomniał. Musimy określić źródła energii, sposób weryfikowania, czy uczestnik ma wystarczająco energii by podjąć się konkretnych działań oraz stworzyć receptury na przynajmniej podstawowe produkty.

W oparciu o jaką walutę będzie funkcjonował system? Idealnie by było, gdybyśmy nie angażowali do tematu MBP.

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (8 maj 2024, 16:14):

System zostanie wprowadzony testowo, jeśli uzgodnimy aspekty techniczne, o których Pan wspomniał. Musimy określić źródła energii, sposób weryfikowania, czy uczestnik ma wystarczająco energii by podjąć się konkretnych działań oraz stworzyć receptury na przynajmniej podstawowe produkty.

W oparciu o jaką walutę będzie funkcjonował system? Idealnie by było, gdybyśmy nie angażowali do tematu MBP.

Źródła energii powinny na początku produkować energię z dostarczanych zasobów początkowych, których udziela system. Możemy też pomyśleć nad rządowymi dotacjami dla przedsiębiorstw, żeby miały pieniądze na początkowe towary i energię. Co tyczy się sposobu wyliczania jej zużycia, można to robić bardzo prosto. Każde przedsiębiorstwo, w zależności od ilości produkowanych towarów, zwiększa swoje zużycie energii na produkt, powiedzmy, o jedną jednostkę. Elektrownia zaś oferuje tzw. "plany energetyczne", czyli oferty subskrypcyjne na dostarczenie danej ilości energii do danego przedsiębiorstwa. W specjalną tabelę firm energetycznych dostawca wpisuje nazwę firmy oraz ilość jednostek energii, którą jej dostarcza. Ta informacja następnie pokazuje się w specjalnym pudełeczku w widoku firmy. Tuż obok znajdują się dwa pola - zużyta energia oraz ilość produkcji. Za każdym razem, gdy firma wyprodukuje dowolny towar zużywa obliczoną ilość zużywanej energii, która następnie jest dodawana do pudełeczka "zużyta energia". Firma może zużyc tyle energii, ile dostarcza jej dostawca. Jeśli ten próg zostanie przekroczony po dodaniu kolejnej produkcji, nie może ona zostać przeprowadzona.

Odnośnie waluty możemy wprowadzić do systemu firmy bankowe, które będą oferowały swoje usługi innym. W panelu banku znajdzie się lista kont firm wraz z ich stanem konta i historią transakcji. Transakcje do banków zlecałoby się poprzez wypisywanie specjalnych czeków, poleceń zapłaty lub faktur - nazwa i wygląd to jedynie dodatek narracyjny i estetyczny. Taka transakcja jest wpisywana przez bankiera do systemu, a pieniądze są automatycznie przelewane na konto firmy. Walutą dalej mogą być nordy, ale np. "nordy handlowe" czy coś takiego.

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański
Mentor
Mentor

Post autor: Henryk Ziemiański »

Myślę, że nordacki system gospodarczy powstanie jak najszybciej.

Jego Eminencja mgr. net Henryk  Tymoteusz  kardynał  Ziemiański OSI

Arcybiskup achkovski

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria

Hrabia Bari

Baron Andalo

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin

file_00000000e3b4821088350ccc6c5d7db0.png.b5f6f2a0dedcbf8998fe6bc4a1257b23.png

1260.png

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Udało mi się znaleźć świetne narzędzie do googlowego Excela, które ładnie koloruje komórki obrazkiem, który się wgra. Dzięki temu, dzieląc nasz kontynent na kwadranty i sektory stworzyłem mapę dla naszego. mam nadzieję, przyszłego systemu gospodarczego:

NORDATA KWADRANTY.png

Poniżej link do skoroszytów:

KWADRANT NR 1

KWADRANT NR 2

KWADRANT NR 3

Teraz tylko ustalić skalę, ile jedna komórka ma wielkość, i bajlando. Można na początku przyjąć wartości umowne, a w trakcie testowania systemu wyliczyć konkretną wartość. Przeniosłem całą mapę naszego kontynentu przez promyk nadziei na rozrośnięcie się systemu na całą Nordatę. Wyobraźcie sobie tylko jak pięknie by to wyglądało - cały kontynent z jednym, spójnym i działającym systemem gospodarczym ?

@Mieszkaniec @Obywatel Federacji @Obywatel Federacji - klon @Obywatel Federacji - bez prawa wyborczego @Kamiljan de Harlin @Rada Ministrów

Ostatnio zmieniony 09 maja 2024, 20:02 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Proszę mi wybaczyć za post pod postem, ale naszła mnie super idea związana z mapą w Sheets. Obok mapy kontynentu moglibyśmy stworzyć takie mapy dla miast systemowych, które będą działać analogicznie do mapy kontynentalnej. Zaznaczalibyśmy tam działki, budynki, pola, i inne tego typu rzeczy... Panie Ministrze @Kamiljan de Harlin - co Pan na to?

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Cytuję słowa Waksman (9 maj 2024, 19:04):

Proszę mi wybaczyć za post pod postem, ale naszła mnie super idea związana z mapą w Sheets. Obok mapy kontynentu moglibyśmy stworzyć takie mapy dla miast systemowych, które będą działać analogicznie do mapy kontynentalnej. Zaznaczalibyśmy tam działki, budynki, pola, i inne tego typu rzeczy... Panie Ministrze @Kamiljan de Harlin - co Pan na to?

Brzmi dobrze. Wtedy zastosowalibyśmy odpowiednio dokładniejszą skalę, np. że 1 kratka to 50 metrów. Trzeba by było zaangażować w to prowincje, aby udostępniły plany miast.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (9 maj 2024, 19:12):

Brzmi dobrze. Wtedy zastosowalibyśmy odpowiednio dokładniejszą skalę, np. że 1 kratka to 50 metrów. Trzeba by było zaangażować w to prowincje, aby udostępniły plany miast.

Genialny plan! Mapę Zwierzogrodu gdzieś tam na dysku mam - czy posiadamy w swoich zbiorach (tutaj pytanie do wszystkich @Mieszkaniec i @Obywatel Federacji @Obywatel Federacji - klon) mapy miast spoza Muratyki? Bo tylko odnośnie tych jestem pewien, że istnieją.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233517
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Użytkownik Usunięty 233517 »

Cytuję słowa Waksman (9 maj 2024, 19:04):

Z niecierpliwością czekam aż system zostanie wprowadzony.

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Cytuję słowa Oliwier Dymarski (9 maj 2024, 19:26):

Z niecierpliwością czekam aż system zostanie wprowadzony.

Nie będę ukrywał, że ja też. Dla mnie moglibyśmy ten system wprowadzić od jutra, ale to wszystko zależy od Pana Ministra @Kamiljan de Harlin oraz @Rada Ministrów.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Jakbym mógł prosić o zebranie wszystkich ustalonych do tej pory zasad kierujących systemem do kupy, to by było super... Chcielibyśmy wraz z wydaniem rozporządzenia o przeprowadzeniu testów systemu gospodarczego prawnie usankcjonować jego działanie, aby wszystko było dla każdego jasne (szczególnie dla sądu ?).

Awatar użytkownika
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (9 maj 2024, 19:38):

Jakbym mógł prosić o zebranie wszystkich ustalonych do tej pory zasad kierujących systemem do kupy, to by było super... Chcielibyśmy wraz z wydaniem rozporządzenia o przeprowadzeniu testów systemu gospodarczego prawnie usankcjonować jego działanie, aby wszystko było dla każdego jasne (szczególnie dla sądu ?).

No to tak...:

1. System działa w oparciu o produkcję, transport i zbywanie towarów, gdzie każdą z tych rzeczy zajmują się firmy państwowe, jak i prywatne,
  2. System działa w połączonych ze sobą skoroszytach w Google Sheets, gdzie prowadzi się jego działanie,
  3. W systemie istnieją receptury na produkcję towarów, dzięki którym przedsiębiorstwa je produkują,
  4. Aby produkcja miała miejsce, przedsiębiorstwo musi posiadać odpowiednią ilość wykupionej energii, która maleje wraz z produkcją (ilość zużytej energii wzrasta wraz z ilością produkowanych przez daną firmę towarów, przy ustalonej odgórnie liczbie, np. 1 towar = 10 j energii zużytej),
  5. Do systemu dołączone są mapy - kontynentu (podzielona na kwadranty i sektory) oraz miast, przy użyciu których dane z systemu są wizualizowane,
  6. Transport towaru odbywa się poprzez nadanie go przez firmę produkującą do firmy odbiorczej. W zależności od ustaleń stron, towar jest narracyjnie przewożony przez firmę transportową, a następnie dodawany do magazynu firmy docelowej po zakończeniu narracji przewozu.

Z takich podstawowych założeń to wszystko. Reszta wyjdzie w praniu.

Ostatnio zmieniony 09 maja 2024, 21:49 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Mały Król
Mały Król

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Rozumiem że w dalszym ciągu zakładamy do realizacji tego systemu wykorzystanie forum jako głównego narzędzia?

101005704499825694.png.dccf53c8f4db89162fa398764aba0f05.png
101005704499825689.png.8e12baff72d8cba55d24fff6688c369d.png
101005704499825685.png.d73c04bca54409970e4fae6bbd2f6f5f.png
8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png
d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png

1141.png

99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”