Cytuję słowa
Waksman (25 sie 2023, 23:43):
Do dobrowolnych inicjatyw w Mikroświecie zgłasza się garstka osób. Jeśli mamy sprawdzić czy system ma sens i czy będzie działał to musimy to zrobić ze wszystkimi, nie z trzema osobami ?
I tu w moim odczuciu pojawia się zasadniczy i fundamentalny błąd tego przedsięwzięcia.
Jak wspominał już @Andrzej Płatonowicz Ordyński dążymy do uproszczenia całego naszego otoczenia aby było ono bardziej przystępne dla przeciętnego Kowalskiego który tu zagląda.
Jeżeli jakimś cudem wymusimy wprowadzenie tego systemu pojawią się zasadniczo dwa warianty odbiorców.
Pierwsi który będą zadowoleni i będą chcieli korzystać z systemu i go rozwijać, oraz drudzy dla których system będzie absolutnie zbędny i nie potrzebny. Wymuszenie korzystania z niego dla drugiej grupy odbiorców zrodzi wpierw zniechęcenie uciążliwym dla nich systemem a następnie nawet frustrację której nie złagodzą ułatwienia.
Każdy jest tu bo sam tego chcę ale człowiek z natury nie lubi być do czegokolwiek przymuszanym. Oczywiście niektóre rzeczy trzeba przeboleć nawet jak się ich do końca nie lubi.
Można bez problemu nazwać mnie tu zabetonowany dziadem ale już na samą myśl jestem pewny że będę w tej drugiej grupie gdyż wiem że gdy uświadomić sobie że żeby coś zrobić muszę specjalnie informować gdzie kiedy i po co się udaję to od razu mi się odechce. Ha, najlepszą opcją będzie dla mnie siedzenie w stolicy gdzie mam wszystko pod ręką i będę robił tylko to co jest konieczne.
Bo o tyle co projekt rozbudowany i ciekawy to obawiam się że nie sprawdzi się w naszych realiach głównie przez podejście takich osób jak ja. I nie wiem czy znajdzie się siłą żeby realnie zmienić moje nastawienie.