Moja propozycja: wprowadzić tu kult przenajświętszej aktywności i zbawiennego nowego postu, który i tak jest już zapewne czczony. Albo prawosławie w stylu insulijskim. I tak, to propozycja godna zagranicznego sabotażysty mojego typu.
Religia w Muratyce
- August de la Sparasan
- Weteran
Re: Religia w Muratyce

- Peetri Romanaav
- Weteran
Szanowny Panie,
Ale Prawosławie Insulijskie tak naprawdę nie istnieje, ani nie ma dogmatów, ani nic innego. Aktualnie są gośćmi na II Soborze Powszechnym w Brodrii, aby zbudować wraz z nami podstawy wiary, tylko pytanie na ile będzie się chciało członkom dalej budować tą wiarę.
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- August de la Sparasan
- Weteran
Poczekamy zobaczymy. Kult przenajświętszej aktywności to też opcja jakby co.

- Heinrich von Wattzau
- Przewodnik
Zauważyłem taki paradoks. Z jednej strony mówimy o tym, by oddzielać kościół od państwa. Z drugiej zaś dyskutujemy, jaką religię wprowadzić w naszym państwie.
Powód: Literówka
(-) Heinrich von Wattzau,
prezes Organizacji Food-Net,
burmistrz miasta Bazylice,
poseł na Sejm II kadencji

- August de la Sparasan
- Weteran
Aktywność, o to chodzi. Może też o przecenianie jej znaczenia.

- Peetri Romanaav
- Weteran
W sumie macie rację Herr Wattzau. Chociaż moim zdaniem przyciągnięcie religii do swojego kraju, nie wydaje mi się za jakiś straszny błąd, którego nie powinno być. ?
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- Albert Fryderyk de Espada
- Mały Król

Zauważyłem taki paradoks. Z jednej strony mówimy o tym, by oddzielać kościół od państwa. Z drugiej zaś dyskutujemy, jaką religię wprowadzić w naszym państwie.
Z mojej strony popieram wszelkie inicjatywy społeczne mogące zwiększać aktywność w państwie a wprowadzenie religii może bardzo pozytywnie wpłynąć, lecz jestem przeciwny mieszaniem związków wyznaniowych w struktury władzy.
- Peetri Romanaav
- Weteran
Nikt przecież nie mówi, że np. Metropolita Brodryjski będzie złym Premierem, bo jest duchownym. Bardziej przedstawiłbym to w sposób, że każdy ma prawo działać w strukturach władzy, zachowując swoje wyznanie itd. tylko i wyłącznie dla siebie. ?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- AleksanderNovak
- Przewodnik
Możemy zrobić jakąś alternatywę dla kościoła rotryjskiego i stworzyć kościół prawosławny, moglibyśmy połączyć kościoły w Insulii, Muratyce, Brodrii i Bialenii
- Albert Fryderyk de Espada
- Mały Król

Nikt przecież nie mówi, że np. Metropolita Brodryjski będzie złym Premierem, bo jest duchownym. Bardziej przedstawiłbym to w sposób, że każdy ma prawo działać w strukturach władzy, zachowując swoje wyznanie itd. tylko i wyłącznie dla siebie. ?
I takie stwierdzenie jak najbardziej popieram, szczególnie "Metropolita Brodryjski będzie złym Premierem, bo jest duchownym".
Jeżeli osoba wierząca chce zajmować się polityką to nie ma w tym nic złego dopóki zachowuje swoje wyznania dla siebie i nie miesza ich w politykę.
- Peetri Romanaav
- Weteran
Bardzo mnie cieszy taka deklaracja. Ja osobiście, nigdy nie wciągam wiary do prezentowanego przeze mnie ugrupowania politycznego. BA! Jestem monarchistą. ?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Użytkownik Usunięty 233511
- Maszyna do postów

Nie no tak jak ja mówiłem, za mojej kadencji nie pozwolę na siłowe wprowadzanie religii w struktury władzy w taki sposób, że ktoś każe politykom czy obywatelom postępować wg. określonej wiary. Jeśli duchowny chce być politykiem to nie widzę w tym problemu, dopóki zachowuje swoją wiarę dla siebie, także podzielam tutaj opinię niektórych osób.
Poczekamy zobaczymy. Kult przenajświętszej aktywności to też opcja jakby co.
To chyba tak trochę na wzór Kościoła Diuczej Wiary z Sarmacji ?
- August de la Sparasan
- Weteran
Nie, bardziej zwrócenie uwagi na przecenianie wartości aktywności w mikroświecie.

- Użytkownik Usunięty 233511
- Maszyna do postów

Nie, bardziej zwrócenie uwagi na przecenianie wartości aktywności w mikroświecie.
W sensie, że aktywność jest stawiana za wysoko? W sumie fakt... W niektórych krajach tak jest. Taki trochę relikt przeszłości kiedy robione były rankingi aktywności i państwa konkurowały ze sobą żeby zająć jak najwyższą pozycję. Teraz jako takich rankingów nie ma więc i ta konkurencja zanikła...
- August de la Sparasan
- Weteran
Znaczy moim zdaniem aktywność coraz częściej zaczyna się stawać głównym celem mikronacji, a przecież nie tak powinny być. Mikronacje to ma być - o ile wiem - rozrywka.