Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moduł rodzin

1. zawieranie ślubów nie działa
  2. dodawanie dzieci nie działa
  3. nie zaimplementowano funkcji, która sama określa pokrewieństwo dwóch arbitralnie wybranych osób na podstawie danych o tym, kto ma z kim dzieci
  4. zmiana struktury bazy danych konieczna

Artykuły

1. brak podglądu artykułu przed publikacją,
  2. wygląd sekcji komentarzy wymaga wypolerowania
  3. napisanie komentarza pod artykułem przenosi użytkownika przenosi użytkownika poza stronę artykułu

Strona główna

1. Ktoś, kto zna się na designie powinien jakoś ogarnąć tę stronę główną.
  2. Pasek z newsami powinien być zsynchronizowany z tym z forum i łatwo zarządzalny.

System do głosowania

1. Brakuje customizowania grup uprawnionych do głosu.
  2. Brakuje głosowań spersonalizowanych pod potrzeby innych państw niż II FN.

Instytucje

1. Brakuje integracji z EndoBankiem - każda instytucja powinna mieć swój rachunek bankowy.
  2. Można rozważyć integrację z MBP.
  3. Brakuje systemu uprawnień.

Kongres

1. Nikt nie używa tego modułu, ale ma wielki potencjał.
  2. Zarządzanie składem Kongresu jest do przepisania od zera - AI slop.
  3. Brakuje opcji uzasadnienia głosu.
  4. Brakuje opisu głosowań.
  5. Dane o partiach powinny być zaciągane z modułu Instytucji, a nie każda partia wpisywana w module Kongresu z palca.
  6. Wiele małych niedogodności czyniących ten moduł nieużywalnym.

Dziennik Praw

1. umiędzynarodowienie Dziennika - pozbyć się tekstu "Dziennik Praw II FN" z każdego aktu albo zastąpić go tekstem ustalanym w danym państwie przez Radcę danego państwa w NUI.
  2. Ułatwić tworzenie kategorii.
  3. Naprawić edytor.
  4. Front-end jest obrzydliwy.
  5. Historia zmian nie śledzi historii zmian, wbrew swojej nazwie.

Regiony/państwa

1. każdy powinien mieć swojego "męża zaufania" w systemach NUI, który by określał wartości dla tego państwa: koszty rejestracji instytucji w tym państwie, wysokość podatków, członkowstwo w Strefie Norda, styl nagłówka aktów prawnych w Dzienniku Praw, uprawnienia w Dzienniku Praw tego państwa, kategorie w DP tego państwa, reguły wyborów w tym państwie stosowane w Systemie do Głosowania (np. sposób wyliczania siły głosu), etc. etc.
  2. dać każdemu z nich dedykowaną podstronę, na której mógłby robić co chce
  3. poprawić strukturę tabeli 'regiony' w bazie danych - dodać tam zmienne jako kolumny.

Efederacja

1. dodać więcej automatyzacji
    • automatyczne dodawanie użytkownika do odpowiedniej rangi na forum po zaakceptowaniu danego wniosku,
    • automatyczne tworzenie instytucji w Ewidencji,
    • automatyczne nadawanie uprawnień w określonym module po zaakceptowaniu wniosku,
  2. przenieść cały moduł na stronę główną jako podstronę/podstrony
  3. podłączyć powiadomienia do powiadomień ze strony głównej
  4. ułatwić tworzenie formularzy i efektów ich akceptacji
  5. system permisji - kto może jakie wnioski składać/rozpatrywać
  6. aktualizacja struktury bazy danych

EndoBank

1. automatyczne ściąganie podatków
  2. automatyczne ściągane odsetek z kont dłużników,
  3. kantor pomiędzy MBP a endobankiem
  4. zmiana nazwy na coś poffażniejszego
  5. dodanie mechanizmu Nordackiego Banku Centralnego - zarządzanie stopami procentowymi (oprocentowanie kredytów), ile hajsu się generuje za aktywność i za jaką aktywność, metody kasowania hajsu z systemu, określanie kursu wymiany między nordem MBP a nordem endobanku,
  6. implementacja mechanizmu akcji i spółek akcyjnych, głosowania walnego zgromadzenia akcjonariuszy, emisja akcji, skup własnych akcji, handel akcjami, etc.
  7. rozbudowa struktury bazy danych

NordNet

1. rozważyć jego likwidację
  2. archiwizacja konwersacji lub ich przeniesienie do modułu Wiadomości Prywatnych na stronie głównej

Wiadomości prywatne

• na phpBB system wiadomości jest chujowy i nie śledzi tak dobrze historii konwersacji jak Invision (obecne forum). Będzie konieczne zrobienie własnego systemu wiadomości prywatnych na głównej domenie nordata.org

Wszystko

1. ekstrakcja modułów i funkcji: wyodrębnienie powtarzających się bloków kodu do oddzielnych funkcji, plików,
  2. optymalizacja kodu i poprawki niebezpiecznego kodu,
  3. pozbycie się AI slopu
  4. ładny i jednolity CSS na każdej podstronie

Generalnie hosting

1. Stworzenie prywatnego repozytorium na GitHubie, żeby kontrolować i monitorować w czasie wszystkie zmiany kodu, wiedzieć kto jest odpowiedzialny za co i unikać nadpisywania pracy jednego Technika przez drugiego (zdarzało się gdy mieliśmy tylko 2 adminów!).
  2. Stworzenie publicznego repozytorium na GitHubie dla systemów i modułów, które Rada NUI zezwoli upublicznić. Żeby każda osoba mogła poprawiać te systemy i moduły wysyłając pull requesty. 

Dwie kwiestie do wyjaśnienia:

1. Jestem po zwolnieniach pracowników jedynym zatrudnionym Technikiem NUI. Jest za dużo rzeczy do zrobienia, żebym mógł zająć się wszystkim sam.
  2. Robienie tych rzeczy wymaga ode mnie sporo nauki. Plusy są takie, że się rozwijam. Minusy takie, że mogę napisać chujowy kod, na który użytkownicy i potencjalni przyszli technicy będą narzekać. 
  3. Brak żadnego wynagrodzenia za pracę nie motywuje mnie do ruszania czegokolwiek w tym kodzie.

Potrzebuję od Rady NUI informacji zwrotnej:

1. Czym mam się zająć priorytetowo? Który punkt którego modułu/systemu? 
  2. Jakie wynagrodzenie za to otrzymam?
  3. Kogo zatrudnicie do Izby Technicznej NUI, żebym nie pracował sam?

@Radca NUI

• Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png