Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

101005704499839904.gif

Nordacki Instytut Geografii i Kartografii to jednostka naukowo-dydaktyczna zrzeszająca mirków i mirki pasjonujące się geografią Pollinu. Została założona oddolnie, a zarządzana będzie adhokratycznie - z pogardą dla przerostu biurokracji. 

Oficjalnym skrótem, jakim posługiwać się będzie Nordacki Instytu Geografii i Kartografii, jest "NIGeo". Widoczny na górze tego posta GIF to oficjalne logo Instytutu. 

Instytut w założeniu będzie stanowić przestrzeń do wspólnej nauki, wymiany doświadczeń i wiedzy przez osoby zainteresowane geografią i kartografią. Ponadto, NIGeo wyznacza sobie następujące cele:

1. Prowadzenie badań nad geografią Pollinu, w szczególności Nordaty.
  2. Organizacja konferencji naukowych poświęconych geografii i kartografii. 
  3. Popularyzacja nordackich nazw geograficznych (egzonimów) w językach państw Nordackiej Unii Informatycznej.
  4. Opiniowanie przy projekcji płaskiej mapy na globus oraz projekcjach fragmentów globu na płaskie mapy.
  5. Zbieranie i rozpowszechnianie informacji o zmianach granic, rzeźby terenu, odkryciach nowych lądów, ruchach płyt tektonicznych, topieniu się lądów. 
  6. Kartografia historyczna - zbieranie informacji o zmianach terytorialnych Nordaty na przestrzeni lat oraz ich. 
  7. Mapowanie infrastruktury Kontynentu Nordackiego.
  8. Doradzanie rządom państw, samorządom, organizacjom non-profit i innym podmiotom w zakresie obejmującym wiedzę posiadaną przez NiGeo.
  9. Popularyzacja wiedzy o globie Pollinu. 
  10. Rozwój mikroastrokartografii - mapy i globusy innych planet.
  11. Rozwój metod projekcji map na glob i vice versa.

W ramach realizacji tych celów, NIGeo będzie współpracować między innymi z rządami państw, reprezentantami konkretnych grup etnicznych oraz innymi instytucjami naukowymi. NIGeo opisywać będzie rzeczywistość tworzoną przez mikronautów, nie zaś narzucać im swoją wersję tejże rzeczywistości. Nie oznacza to jednak pełnego wyrzeczenia się preskryptywnego podejścia do niektórych kwestii przez Instytut, choć ograniczone zostanie ono do niezbędnego minimum. 

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1
  • Ogień! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Nagranie tego globu i nauczenie się wycinania tła z gifów oraz tworzenia gifów z przeźroczystością zajęło mi 3 godziny btw.

Zapraszam w ogóle osoby rozwijające swoje języki do nadawania nazw oceanom, morzom, jeziorom, rzekom, górom, cieśninom, zatokom, półwyspom, etc. Opublikujemy zestawienie egzonimów w NIGeo. Może nawet się zrobi mapy Nordaty w wielu językach. 

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Chciałem na dobry początek zaproponować ustalenie nazwy dla tego jeziora na dawnym pograniczu repujersko-amatorskim, ale przypomniałem sobie, że to przecież Panja. Wprawdzie nazwa jest z języka Repujerów, ale sądzę, że trzeba uszanować fakt jej istnienia. A zaczynam od tego, aby zwrócić uwagę na fakt, że nie wszystkie obiekty geograficzne są nienazwane, szczególnie w Westlandzie (pomijam tu lore, w nim peffnie noszą nazwy od dawna).

• Lubię to 1
x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano

A ff tym ja poffiem jako pierwsze że kiryści (z różnym skutkiem) powinni nie nazywać wyspy Kiriów Voximą (tfu!), a Świętą Wyspą (patr. Szavadta). W ogóle może no przetłumaczę nazwy no geograficzne tej no nordaty i no podam kiedyś skoro mogą być no w różnych językach te no fferSSje.

• Lubię to 2

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"