Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wasza Imperatorska Mość,

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg

zaniepokojony stagnacją w jakiej tkwi obecnie kiryjska nauka pomimo drzemiącego w niej wielkiego potencjału, czuję się zobowiązany zwrócić się do WIM z korzystną ofertą.

Międzyprowincjonalna Akademia Naukowa Insulii była wielkim projektem mającym na celu konsolidację rozproszonej wcześniej dydaktyki i nauki prowadzonej na obszarze paninsulii. Pod egidą wspólnego kierownictwa łączyła uczelnie poświęcone różnym dyscyplinom - Politechnika Cesarska w Gaudium, Akademia Nauk Mikrozoficznych czy w końcu Instytut Historyczny w Voxie. W tych instytucjach drzemie wielki niewykorzystany potencjał, którego nie mamy szans wyzwolić, dopóki dopóty nie połączymy sił. 

Rzeczy zarządzane prywatnie są zarządzane efektywniej od państwowych - jako wolnorynkowcy chyba obydwaj się z tym zgodzimy. Jeśli coś jest państwowe, to tak naprawdę jest niczyje. Rozproszenie odpowiedzialności nie sprzyja podejmowaniu wielkich i odważnych decyzji przez kierownictwo uczelni. Proponuję więc prywatyzację MANI i podległych jej jednostek poprzez sprzedaż Międzynarodowemu Nordackiemu Uniwersytetowi Kolegialnemu. Te uczelnie zachowają swoją odrębność i autonomię, jednak będą zarządzane centralnie przez tego samego rektora. Będą dzielić ze sobą procedury nostryfikacyjne, habilitacyjne, finanse i podmiotowość prawną. MNUK będzie pełnić rolę centrali, a poszczególne kolegia będą mogły bez ograniczeń realizować misje dydaktyczne i naukowe. Do koszyka możemy wrzucić jeszcze Uniwersytet Kiriański, jeśli byłaby taka wola Imperatora. 

Zapewniam, że MiNoUniKo będzie ochraniać praw podległych mu uczelni oraz zapewniać im wszelkie potrzebne wsparcie. Jesteśmy gotowi na demokratyzację zarządzania oraz zmianę struktury właścicielskiej, jeśli będzie to potrzebne do pozytywnego rozpatrzenia prośby. MNUK może być wspólną własnością Utopii oraz Skarbu Państwa Monarchii Kiryjskiej. Możemy pozwolić społeczności akademickiej podejmować autonomiczne decyzje, niezależnie od woli właścicieli. 

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, jestem gotowy je rozwiać. 

p.o. Rektora Międzynarodowego Nordackiego Uniwersytetu Kolegialnego

• Kocham to! 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

101005704499837102.png

Harlinie Kiryjczyku!

Imperatorat docenia troskę Waszmości o stan Oświaty w Imperium Kiriów. Wiem, że wspaniałe tradycje insulijskiej Międzyprowincjonalnej Akademii Naukowej Insulii zostały w znacznej mierze zaprzepaszczone lub rozdrapane przez secesyjny element rewolucyjny, zaś Monarchia nie miała ni siły, ni mocy przerobowej, ni wreszcie zainteresowania ogółu, by ten stan rzeczy zmienić. W tym miejscu system poniósł porażkę. Stąd wielkim jest dla mnie szczęściem, że znalazła się osoba, która zamierza wziąć temat na poważnie.

Przechodząc do rzeczy - owszem, Imperatorat jest gotów symbolicznie sprzedać MANI Utopii, wierząc, że ta odpowiednio zajmie się tym bogactwem dorobku naukowego naszego kręgu kulturowego, pod oczywistymi warunkami, które zostały już wspominane, przede wszystkim mówię tu o autonomii oddziałów i katedr w realizowaniu własnych zadań pod nadzorem centralnego Rektora. Co do demokratyzacji - mam wrażenie, że to demokratyzacja dotąd zabijała rozwój, a w chwili obecnej należy właśnie podjąć jakąś decyzję i się jej trzymać. Żywię jednocześnie nadzieję, że Rektor okaże swą nadaną mu przez Jahwe Mądrość i usłucha głosu mądrych głów, a w przyszłości, w czasach szczęśliwszych i aktywniejszych, udemokratyzuje zarząd wedle potrzeb.

Co do Uniwersytetu Kiriańskiego, postanowiłem już jakiś czas temu, że przyłączę go do tej uczelni nordackiej, która okaże się trwałym hubem nordatonauki. Jak na razie mieliśmy dwie (?) duże próby, i to w skali centralnej, i żadna z nich nie wytrwała dostatecznie długo, by i UK mogło stać się jej udziałem. Jeśli jednak MiNoUniKo wytrzyma próbę czasu, chętnie zaproponuję włączenie w jego skład uczelnię państwową w Kirianopolu.

Zapraszam więc do uzgodnienia szczegółów droga prywatną, by Kiriowie mogli okazać się wiodącą siłą intelektualną Nordaty.

Nie ma Boga poza Jahwe, a Moehil był Jego Ofiarnikiem, a Spirytusow był Powiernikiem Boga.

(-) Boleslav II
Z Bożej Łaski a woli Ludu Imperator Kiriów

• Kocham to! 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...