Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wysoka Izbo,

przechodzimy do ósmego punktu porządku dziennego obrad, tj. rozpatrzenia rządowego projektu nowelizacji Regulaminu Kongresu zgodnie ze złożonym drukiem:

P R O J E K T

1739126751_Godo_Nordata.png.6ec18e81b5e50e8a7570572b76a94a3a.png

N O W E L I Z A C J A
Regulaminu Kongresu

Artykuł 1
Zmienia się brzmienie art. 10 Regulaminu Kongresu poprzez dodanie do niego ustępów 4 i 5 w brzmieniu:

"4. W przypadku wniosku formalnego o skrócenie debaty i przejście do głosowania Spiker może odmówić jego przyjęcia, jeżeli uzna, że przedmiot debaty ma istotne znaczenie dla interesu państwa albo porządku prawnego i wymaga dalszego wyczerpania toku dyskusji.

5. Odmowa, o której mowa w ustępie 4, wymaga uzasadnienia podanego w toku posiedzenia."

Artykuł 2
Nowelizacja wchodzi w życie z chwilą opublikowania w DP.

Debata potrwa 24h do jutra g. 14:30.

DW: @Członek Kongresu

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Pragnę od razu zgłosić poprawkę, dodając kilka bezpieczników i innych mechanizmów. Poniżej tekst z poprawką. Całość traktuję jako autopoprawkę w myśl ustępu 1 artykułu 19 Regulaminu Kongesu więc nie poddaję jej pod głosowanie i przyjmuję jako procedowany projekt. DW: @Członek Kongresu

P R O J E K T

1739126751_Godo_Nordata.png.6ec18e81b5e50e8a7570572b76a94a3a.png

N O W E L I Z A C J A
Regulaminu Kongresu

Artykuł 1
Zmienia się brzmienie artykułu 10 Regulaminu Kongresu poprzez dodanie do niego ustępów 4 i 5 w brzmieniu:

"4. W przypadku wniosku formalnego o skrócenie debaty i przejście do głosowania Spiker może odmówić jego przyjęcia, jeżeli uzna, że przedmiot debaty ma istotne znaczenie dla interesu państwa albo porządku prawnego i wymaga dalszego wyczerpania toku dyskusji.

5. Odmowa, o której mowa w ustępie 4, wymaga uzasadnienia podanego w toku posiedzenia."

Artykuł 2
Zmienia się brzmienie artykułu 11 poprzez dodanie do niego ustępu 8 o treści:

"8. Przedłużenie debaty ponad wkazany w ustępie 3 artykule 8 czas".

Artykuł 3
Zmienia się brzmienie ustępu 3 artykułu 8 Regulaminu Kongresu z:

"3. Posiedzenie dzieli się na debaty i głosowania. Debata winna trwać minimalnie 24 godziny i nie kończyć się, dopóki temat nie zostanie wyczerpany. Głosowanie winno trwać minimalnie 24 godziny, maksymalnie zaś 72. Głosowania odbywają się w systemie informatycznym II FN, lub, w przypadku ich braku braku lub awarii – na forum. W przypadku, gdy wynik głosowania wzbudza wątpliwości, Spiker może zwrócić się do Kongresmenów o wyrażenie zgody na ponowne przeprowadzenie głosowania, który musi poprzeć minimum połowa Kongresmenów."

na

"Posiedzenie dzieli się na debaty i głosowania. Debata winna trwać minimalnie 24 godziny, maksymalnie 96 godzin. Głosowanie winno trwać minimalnie 24 godziny, maksymalnie zaś 72 godziny. Głosowania odbywają się w systemie informatycznym II FN, lub, w przypadku ich braku braku lub awarii – na forum. W przypadku, gdy wynik głosowania wzbudza wątpliwości, Spiker może zwrócić się do Kongresmenów o wyrażenie zgody na ponowne przeprowadzenie głosowania, który musi poprzeć minimum połowa Kongresmenów."

Artykuł 4
Nowelizacja wchodzi w życie z chwilą opublikowania w DP.

Edytowane przez Waksman
Opublikowano

mam drobną wątpliwość co do nowego brzmienia art. 11 ust. 8 bo sam zapis o przedłużeniu debaty jest dość lakoniczny i myślę że może być on różne interpretowany może warto byłoby doprecyzować tryb takiego przedłużenia czyli czy wymaga zgody Kongresu czy jest on wyłączną decyzją Spikera???

Opublikowano
Teraz, Damiano Robingren napisał:

mam drobną wątpliwość co do nowego brzmienia art. 11 ust. 8 bo sam zapis o przedłużeniu debaty jest dość lakoniczny i myślę że może być on różne interpretowany może warto byłoby doprecyzować tryb takiego przedłużenia czyli czy wymaga zgody Kongresu czy jest on wyłączną decyzją Spikera???

Nie bardzo rozumiem. Artykuł 11 to wykaz typów wniosków formalnych, które Kongresmen może złożyć w trakcie posiedzenia. Dodajemy przepis o możliwości przedłużenia debaty ponad wskazany w ust. 3 art. 8, a ten przepis zaś brzmi:

Cytat

Debata winna trwać minimalnie 24 godziny, maksymalnie 96 godzin.

Więc jak to różnie interpretować? Dla mnie to jest proste - jeśli debata zbliża się do swoich 96 godzin to Kongresmeni mogą ją przedłużyć o np. 24h.

Teraz do mnie doszło o co ci chodzi chyba, a jeśli mi się to udało to możemy dodać do ust. 8 art. 11 coś w stylu - "...ale nie więcej niż dwukrotność maksymalnego przewidzianego czasu trwania debaty".