Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielce Szanowni Obywatele Federacji, Przyjaciele!

Prawie dwa miesiące temu, 31 stycznia 2026 roku, były Premier Andrzej Ordyński, zainaugurował Nordacki Stół. Powiedział wtedy coś, co do dziś brzmi w moich uszach: "Nordackie Stoły w zamyśle są spotkaniem Nordaciarzy zatroskanych przyszłością naszej Federacji i naszego Kontynentu". To nie była zwykła debata. Moim zdaniem to była obietnica, że pomimo podziałów politycznych oraz mimo wielu różnic jesteśmy w stanie usiąść razem i szukać rozwiązań.

Niestety przyszedł Kryzys Zimowy i w ciągu jednego miesiąca spadło na nas znacznie więcej. Rezygnacja Pana Premiera Ordyńskiego, secesja Imperium Nandyjskiego, powrót Bialenii na mapę mikroświata, a także samorozwiązanie Kongresu IX Kadencji. Federacja została dosłownie zasypana, a całe państwo było zmuszone czekać aż minie ta wielka burza. Czekaliśmy więc, aż ktoś inny cokolwiek zrobi. Nordacki Stół, finalnie nigdy nie został wznowiony. Panowała po prostu cisza.

Dziś, jako Premier II Federacji Nordackiej, mówię jasno, że Nordacki Stół właśnie powraca. Wraca jako żywy, otwarty oraz przede wszystkim publiczny proces, czyli dokładnie taki, jaki zaplanowaliśmy na początku. Zapraszam każdego mieszkańca Kontynentu Północnego, niezależnie od barw politycznych, przynależności regionalnej czy tego, czy głosował na mnie, czy przeciwo mnie.

Szanowni Państwo, Jedność wynagradza niesprawiedliwości, to nasza dewiza narodowa. Dziś musimy ją udowodnić w praktyce.  Nordacki Stół nie jest narzędziem rządu i nie jest też narzędziem opozycji. Jest on narzędziem dla nas wszystkich.

Mam niezwykłą przyjemność raz jeszcze zaprosić Was wszystkich na wznowienie obrad.

Niech żyje II Federacja Nordacka!

/-/ Damiano Robingren
Premier II Federacji Nordackiej

DW: @Obywatel Federacji@Mieszkaniec

• Lubię to 2
  • Kocham to! 1
  • Dodaj nową pozycję...