Projekt ustawy o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej

Folkstag (Trybuna Ludowa) to najwyższy organ ustawodawczy, w którym zasiadają wszyscy obywatele. To właśnie tutaj tworzone i uchwalane są prawa obowiązujące w Związku Winkulijskim.

Moderator: Moderator w Winkulii

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Profesjonalista
Profesjonalista

Projekt ustawy o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Ustawa o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej

Art. 1.
1. W Małej Karcie Związku Winkulijskiego z dnia 9 marca 2026 dokonuje się następujących zmian:
Artykuł I o treści "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w monarchii królewskiej, dziedzicznej w obrębie rodu króla Gabriela z Hohenburgów.'' otrzymuje brzmienie "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w elekcyjnej monarchii królewskiej."
2. Artykuł II otrzymuje następujące brzmienie; "W momencie wyboru na tron winkulijski, Król zrzeka się wszystkich obywatelstw, urzędów i godności jakie piastowal do tej pory z wyjątkiem obywatelstwa, urzedow i godności przysługujących obywatelom winkulijskim. Nie może także panować w państwie obcym"
3. Artykuł III skresla się.
Art. 2. 
Niniejsza ustawa wchodzi w zycie z chwilą utraty tronu przez obecnego monarchę.

U Z A S A D N I E N I E

Wysoka Izbo, swoje argumenty za wprowadzeniem monarchii elekcyjnej wyłożyłem już wcześniej, niemniej dodam jeszcze że ostatnie wydarzenia skłaniają mnie do ponownego rozważenia sensu dziedzicznosci monarchii w Związku Winkulijskim. Ostatnie wybory w spósb dobitny ujawniły że osoba panująca nie jest osobą apolityczną, a zatem jako taka powinna podlegać demokratycznej kontroli, w dodatku dziedziczność tronu w dalszym ciągu opiera się  o archaiczne prawodastwo z czasów alfrediańskich, które nijak się ma do składu osobowego winkulijskiej monarchii - pragnę ponadto przypomnieć, że niedoszła następczyni tronu utraciła swoją pozycję w dość skandalicznych okolicznościach - to zaś skłania mnie do tego, aby dać szanse na tron winkulijski także innym osobom, w szczególności tym które na najwyższy urząd w państwie zasłużyły sobie pracą na rzecz społeczności. Ustawa ma na celu ograniczenie możliwości panowania monarchy winkulijskiego w obcym kraju - takie rozwiązanie obecne jest również w konstytucji duńskiej, oraz zmusza wybranego monarche do zrzeczenia się godności które otrzymał w państwie obcym, nie chcemy przecież dopuścić aby sprawy naszej Ojczyzny były kwestią czwartorzędną dla osoby miłościwie nam panującego.

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Re: Projekt ustawy o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej

Post autor: Burek »

Wyznaczam debatę do 23 marca włącznie.

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

To jakby - kogo byście chcieli wybierać? Bo potencjalne opcje wg. tego projektu prezentują się generalnie dość niemrawo.

Ostatnio zmieniony 17 mar 2026, 9:46 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Artur Kardacz »

Wysoka Izbo,

Ograniczenie działalności wyłącznie do Winkulii sprawi, że będziemy mieli pewność, iż nasze państwo będzie stawiane na pierwszym miejscu. Większość poprzednich monarchów niestety kierowała swoje zainteresowania w różne strony, przez co mogło ich zabraknąć właśnie tutaj. Niestety jesteśmy dziś tego świadkami. Nieobecność JKM Mikołaja na winkulijskich salonach jest aż nadto widoczna.

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

No, za to Wasza Wysokość była bardzo widoczna na salonach. Niezły widok mieliście z tej Agharty, że nawet tam zobaczyliście.

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Profesjonalista
Profesjonalista

Akurat JKM Dagobert był zdecydowanie najaktywniejszym obywatelem w historii Związku Winkulijskiego.

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Cytuję słowa Erik Otton von Hohenburg (18 mar 2026, 22:13):

Akurat JKM Dagobert był zdecydowanie najaktywniejszym obywatelem w historii Związku Winkulijskiego.

Mówimy o sytuacji bieżącej. W sytuacji, w której jednak ja, JKM, no czasem WW i Alfred, jakoś tu podtrzymywali interes. Poza tym JKM Mikołaj robi dość sporo dla interesu Winkulii za kulisami. No, ale tego z Agarthy już mogło nie być widać.

Awatar użytkownika
Franciszek Kirianóo von Hohenburg-Radziwiłł
Kontrybutor
Kontrybutor

Post autor: Franciszek Kirianóo von Hohenburg-Radziwiłł »

Mam dwubiegunowość, z jednej strony jestem za, a z drugiej przeciw. 

Franciszek Kirianóo von Hohenburg-Radziwiłł

Były Premier II Federacji Nordackiej

Kanonik oraz prezbiter KPP

Król Czermnej

101005704499831609.png
Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Artur Kardacz »

Cytuję słowa Burek (18 mar 2026, 22:10):

No, za to Wasza Wysokość była bardzo widoczna na salonach. Niezły widok mieliście z tej Agharty, że nawet tam zobaczyliście.

Różnica jest taka, że ja nie pełnię żadnych funkcji publicznych w tym państwie. Zatem argument mocno chybiony.

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Profesjonalista
Profesjonalista

Aż boję się zapytać czym jest to dbanie o interes Winkulii według rządu - wyzywanie premiera sąsiedniego państwa od zjebów i nawoływanie do dymisji, nazywanie współobywateli kurwami Waksmana, wspieranie separatystów na Umelu i w Kiranii (fakt, faktem sytuację zażegnano, ale i tak sytuacja godna politowania) i to tylko dlatego, że JKM Mikołaj nie może pogodzić się ze stratą większości parlamentarnej w FN.

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

No niezbyt chybiony, bo JKM jest stety-niestety jednym z najbardziej aktywnych obywateli. Ty się uaktywniłeś nagle jak królik z kapelusza, po to żeby trollować (przyznaj się w końcu, że jesteś takim samym trollem jak i ja), i śmiesz krytykować Króla, który aktywny był (w czasie, gdy Ciebie nie było)?

Cytuję słowa Erik Otton von Hohenburg (18 mar 2026, 22:23):

Aż boję się zapytać czym jest to dbanie o interes Winkulii według rządu - wyzywanie premiera sąsiedniego państwa od zjebów i nawoływanie do dymisji, nazywanie współobywateli kurwami Waksmana, wspieranie separatystów na Umelu i w Kiranii (fakt, faktem sytuację zażegnano, ale i tak sytuacja godna politowania) i to tylko dlatego, że JKM Mikołaj nie może pogodzić się ze stratą większości parlamentarnej w FN.

Przecież większość to ja robiłem, a nie Mikołaj.

Ostatnio zmieniony 18 mar 2026, 23:27 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Mały Król
Mały Król

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Cytuję słowa Erik Otton von Hohenburg (18 mar 2026, 22:23):

(...) wspieranie separatystów (...) w Kiranii (fakt, faktem sytuację zażegnano, ale i tak sytuacja godna politowania) i to tylko dlatego, że JKM Mikołaj nie może pogodzić się ze stratą większości parlamentarnej w FN.

Radzę się jednak nie wypowiadać na tak ważkie tematy zarówno nie wiedząc, jak i nie mając intencji dowiedzieć się szczegółów sprawy. Polityka winkulijska polityką winkulijską, ale nie będę się godził na takie insynuacje, kiedy informacje odnośnie przyczyny tamtych wydarzeń są publicznie dostępne.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.png

Użytkownik Stempla

Obywatel Kirianii
Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Antykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Profesjonalista
Profesjonalista

Cytuję słowa Burek (18 mar 2026, 22:27):

No niezbyt chybiony, bo JKM jest stety-niestety jednym z najbardziej aktywnych obywateli. Ty się uaktywniłeś nagle jak królik z kapelusza, po to żeby trollować (przyznaj się w końcu, że jesteś takim samym trollem jak i ja), i śmiesz krytykować Króla, który aktywny był (w czasie, gdy Ciebie nie było)?

Przecież większość to ja robiłem, a nie Mikołaj.

Tak, i dlatego pytam się o twoją definicję racji stanu

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański
Mentor
Mentor

Post autor: Henryk Ziemiański »

Nie popieram tego projektu.

Jego Eminencja mgr. net Henryk  Tymoteusz  kardynał  Ziemiański OSI

Arcybiskup achkovski

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria

Hrabia Bari

Baron Andalo

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin

file_00000000e3b4821088350ccc6c5d7db0.png.b5f6f2a0dedcbf8998fe6bc4a1257b23.png

1260.png

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Profesjonalista
Profesjonalista

Cytuję słowa Henryk Ziemiański-Wieniawa (18 mar 2026, 22:38):

Nie popieram tego projektu.

Niech zgadnę... to dlatego, że "zgadzasz się z przedmówcą"?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Folkstag”