Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedaleko miasta Pomorsk, na szerokim zakolu rzeki, miała powstać wielka elektrownia wodna, która miała na zawsze zmienić oblicze regionu. Miała powstać potężna zapora wodna z nowoczesnymi turbinami, miejscami pracy i zieloną energią. Dotąd powstały tylko te betonowe filary, porośnięte rdzą rusztowania i fragmenty mostów dla maszyn, które nigdy nie pojawiły się na placu budowy.

432fff7b-8027-42ad-bb3d-abc49c45312f.jpg

Za ten betonowy trup odpowiadają politycy Koalicji Konserwatywnej. Mając większość w samorządzie i realną kontrolę nad całym projektem przez lata nie zrobili absolutnie nic, żeby uratować móc inwestycję. Nie przedłużyli kontraktu z wykonawcą, nie zabezpieczyli żadnego finansowania, a także nie podjęli żadnej sensownej decyzji. W zasadzie przepadło setki milionów nordów z publicznych pieniędzy.

pylon.jpg

Nie dość, że budowa nigdy nie była kontynuowana, to jeszcze pozostawiona sama sobie budowla, zdążyła znacząco zaburzyć lokalny ekosystem. Zarejestrowano, że na wiosnę woda stoi niekontrolowana, a rzeka podmywa brzegi, przez co pobliskie rośliny i zwierzęta nie mogą normalnie funkcjonować...

• Haha 2
  • Smuteczek 1
Opublikowano

Piękna architektura. Bravo Kiriania!

• Kocham to! 1
Opublikowano
W dniu 8.02.2026 o 19:16, Damiano Robingren napisał:

Za ten betonowy trup odpowiadają politycy Koalicji Konserwatywnej. Mając większość w samorządzie i realną kontrolę nad całym projektem przez lata nie zrobili absolutnie nic, żeby uratować móc inwestycję. Nie przedłużyli kontraktu z wykonawcą, nie zabezpieczyli żadnego finansowania, a także nie podjęli żadnej sensownej decyzji. W zasadzie przepadło setki milionów nordów z publicznych pieniędzy.

Jakieś dokumenty na poparcie tej wcale-nie-kampanijnej historii są?

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano
1 minutę temu, August de la Sparasan napisał:

Jakieś dokumenty na poparcie tej wcale-nie-kampanijnej historii są?

no przecież tama stoi nie gotowa, proszę tylko popatrzeć

Opublikowano

No tak, ale robić to na zasadzie, że robimy post z postawioną znikąd tamą, o której postawienie obwiniamy innych, to trochę słabo. To tak jakbym ja napisał w dziale Muratyki, że w jakimś Kalkilowie Dolnym stoi szopa i władzę Muratyki, złe, oj złe, wydały na jej budowę zmyślylion nordów z publicznych pieniędzy, i teraz to szopa stoi nieużywana, co za marnotrawstwo. To po proste dziecinne. Chyba, że KK faktycznie pierwsze wspominało o tej tamie i dokonało jej budowy, wtedy to ma sens. Stąd moje pytanie, które pozwolę sobie ponowić.

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza

Discord:

Opublikowano
1 minutę temu, August de la Sparasan napisał:

No tak, ale robić to na zasadzie, że robimy post z postawioną znikąd tamą, o której postawienie obwiniamy innych, to trochę słabo. To tak jakbym ja napisał w dziale Muratyki, że w jakimś Kalkilowie Dolnym stoi szopa i władzę Muratyki, złe, oj złe, wydały na jej budowę zmyślylion nordów z publicznych pieniędzy, i teraz to szopa stoi nieużywana, co za marnotrawstwo. To po proste dziecinne. Chyba, że KK faktycznie pierwsze wspominało o tej tamie i dokonało jej budowy, wtedy to ma sens. Stąd moje pytanie, które pozwolę sobie ponowić.

no ale szopy nie ma a tama stoi

Opublikowano
2 minuty temu, August de la Sparasan napisał:

Z tego co wiem, każdy z nas możliwość ma kreowania świata, w którym wszyscy wspólnie żyjemy. Czy padnie jakieś "nie uznaję", czy o co chodzi?

Opublikowano
Teraz, Damiano Robingren napisał:

no ale szopy nie ma a tama stoi

No ale czy stoi, bo KK ją postawiło, czy stoi, bo Wy ją wymyśleliście i napisaliście post o tym, jaki post może każdy napisać wszędzie.

Discord:

Opublikowano
Teraz, Waksman napisał:

Z tego co wiem, każdy z nas możliwość ma kreowania świata, w którym wszyscy wspólnie żyjemy.

Okej, tylko na tej zasadzie mamy prostą receptę na gospodarkę. Każdy obywatel idzie i pisze: tu mamy fabrykę, tu mamy tamę, tu mamy most, jeden, drugi, trzeci.

No, ale abstrahując. Pytanie nie jest, czy można takie coś opisać, tylko czy można opisać i od tak obwinić o to innych? Czy to przystoi? 

Discord:

Opublikowano
3 minuty temu, August de la Sparasan napisał:

Czy to przystoi? 

przecież to tylko narracja, da się teraz zrobić tyle rzeczy jak przetargi, raporty z ogarniania tego wszystkiego da się tyle o tym zrobić a jak zwykle ktoś musi mieć ból dupy XD

Opublikowano

Dobra, okej, postaram się zaprezentować problem, zamiast o nim zbędnie pisać.

Discord:

Opublikowano

TA TAMA ZOSTALA ZBUDOWANA NIELEGALNIE

ŻÀDAMY WYSADZENIA JEJ W POWIETRZE

Opublikowano

To naprawdę wybitnie śmieszna sytuacja, bo ten sam August de la Sparasan, który teraz wypomina drugiej osobie tworzenie narracji bez konsultacji z innymi, sam dopuścił się takich czynów za nieboszczki ZKRM. Jak trzeba było wysiedlać Westland wbrew opinii choćby Novaka, który tam był swoistym mężem stanu, to nie było problemu? August ja cię błagam XD

Opublikowano
Teraz, Waksman napisał:

To naprawdę wybitnie śmieszna sytuacja, bo ten sam August de la Sparasan, który teraz wypomina drugiej osobie tworzenie narracji bez konsultacji z innymi, sam dopuścił się takich czynów za nieboszczki ZKRM. Jak trzeba było wysiedlać Westland wbrew opinii choćby Novaka, który tam był swoistym mężem stanu, to nie było problemu? August ja cię błagam XD

Okej, dobra, robienie ad personam sprzed trzech lat, czyli klasyczny argument "może robimy źle, ale oni też robili, więc nasze działania są w pewni usprawiedliwione i okej". Po co ja się wysilam.

Discord:

Opublikowano

Okej, dobra, robienie ad personam sprzed trzech lat, czyli klasyczny argument "może robimy źle, ale oni też robili, więc nasze działania są w pewni usprawiedliwione i okej". Po co ja się wysilam.

2020 był sześć lat temu btw...

• Wow 1
  • Smuteczek 1
Opublikowano
5 minut temu, Damiano Robingren napisał:

przecież to tylko narracja, da się teraz zrobić tyle rzeczy jak przetargi, raporty z ogarniania tego wszystkiego da się tyle o tym zrobić a jak zwykle ktoś musi mieć ból dupy XD

Jasne, że można, jak się ma ochotę na tę konkretną narrację. A jak się nie ma ochoty, to się jest złym, bo ktoś inny wymyślił że czegoś nie zrobiłeś a miałeś.

Btw, przeglądając stare zdjęcia trafiłem na datowane na 2019 zdjęcie kol. na Wyspie Harlina. Proszę się wytłumaczyć, a następnie możemy robić narrację sądową, raporty z ogarniania tego wszystkiego (chyba że ktoś będzie mieć ból dupy).

https://kustosz.stempel.org.pl/1174/101005704499835900.jpg

• Haha 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Po pierwsze, to nie jest ad personam, bo to nie jest atak - ja stwierdzam fakt. Tak było, i nie powiesz mi, że jest inaczej skarbie.

Po drugie - nikt nie mówi, że my albo że wy robicie źle. Cud kreacjonizmu w napadzie myśli narracyjnej to najpiękniejsza rzecz jaka może się przydarzyć mikronaucie. Zamiast więc sprawiać tej osobie poczucie bycia debilem zalecam jednak okazanie wsparcia i włączenie się w ciekawą narrację, którą ktoś kreuje. Dziękuję.

P.S Ja też przesiedlałem Westlandczyków i nie uważam, że było to złe (XD), bo narracja, którą żeśmy wszyscy wokół tego utworzyli ma teraz miano wydarzenia historycznego. Także ten.

Opublikowano

Zniszczyliście mój kraj nad którym pracowałem 4 lata. Codziennie siedziałem nad komputerem 6 godzin. Poświęcałem wam tyle czasu że aż za dużo. A wy zbudowaliście jakąś gówno tamę i rozpowiadacie że kk jej nie buduje? Waksman i Damiano są takimi nie odpowiedzialnymi debilami mówiąc najłagodniej. Nie będę tego komentować bo myśleć o tym nie mogę. Róbcie co chcecie bo i tak już tego nie da się uratować. Nie dość że toniecie w bagnie jakim jest FN to jeszcze plujecie jadem. Mam dość. Wypierdole z tej chujni w najbliższym czasie. tyle mam do powiedzenia.
nara frajerzy

• Kocham to! 1
  • Smuteczek 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Jasne, że można, jak się ma ochotę na tę konkretną narrację. A jak się nie ma ochoty, to się jest złym, bo ktoś inny wymyślił że czegoś nie zrobiłeś a miałeś.

Btw, przeglądając stare zdjęcia trafiłem na datowane na 2019 zdjęcie kol. na Wyspie Harlina. Proszę się wytłumaczyć, a następnie możemy robić narrację sądową, raporty z ogarniania tego wszystkiego (chyba że ktoś będzie mieć ból dupy).

https://kustosz.stempel.org.pl/1174/101005704499835900.jpg

ja nie mam bólu dupy róba co chceta bo chociaż będzie śmiesznie i będzie aktywność

Opublikowano
3 minuty temu, Damiano Robingren napisał:

ja nie mam bólu dupy róba co chceta bo chociaż będzie śmiesznie i będzie aktywność

no i się nie odniósł, coś tu śmierdzi

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

robingren gwałcił noffych??

• Wow 1
Opublikowano
7 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

no i się nie odniósł, coś tu śmierdzi

no ale chociaż aktywność jest co nie

Opublikowano
6 minut temu, Burek napisał:

robingren gwałcił noffych??

noffych się zabija a ja nie jestem nekrofilem

• Smuteczek 1