Zaprzysiężenie VII Prezydenta Muratyki

Miejsce stanowienia prawa w Muratyce.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Zaprzysiężenie VII Prezydenta Muratyki

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Przed Volkshose IV Republiki zebrały się tłumy obywateli Muratyki. Już za chwilę ma się rozpocząć zaprzysiężenie VII Prezydenta - Kaspara Venira Waksmana-Detera. Prezydent-elekt czeka już na Sali Plenarnej na poprzedniego Prezydenta, który lada moment przekaże władzę w jego ręce.

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Mały Król
Mały Król

Re: Zaprzysiężenie VII Prezydenta Muratyki

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

W sali obrad Volkshose , wypełnionej przedstawicielami władz, delegatami oraz obywatelami zgromadzonymi na galeriach, panowała podniosła cisza przerywana jedynie szeptami między zgromadzonymi. Na centralnym podium stanął Albert Fryderyk de Espada - ustępujący Prezydent Senior IV Republiki Muratyki. W dłoni trzymał oprawiony w skórę egzemplarz Konstytucji.

Gdy orkiestra zakończyła uroczysty wstęp, Albert de Espada podszedł do mównicy. Jego głos, spokojny i pewny, wypełnił całą salę:

Obywatele IV Republiki Muratyki, czcigodni delegaci, szanowni goście. Dziś kończy się moja kadencja jako Prezydenta Seniora. Miałem zaszczyt służyć Republice i dziś z całkowitą pewnością i dumą mogę przekazać ster państwa w ręce mojego następcy, któremu naród powierzył mandat zaufania.

Po tych słowach wskazał na stojącego obok prezydenta–elekta. Ten krok naprzód, symboliczny, wywołał pojedyncze oklaski, które szybko przerodziły się w pełne uznania brawa.

Albert de Espada uniósł rękę, a sala ponownie ucichła.

Zgodnie z wolą narodu i przepisami Konstytucji Muratyki przystępujemy do aktu zaprzysiężenia. Proszę Prezydenta–elekta o złożenie przysięgi przed Republiką i powtarzać za mną:
"
„Ja, Kaspar Venir Waksman-Dëter, ślubuję wierność IV Republice Muratyki, obiecując wszystkim tu zebranym oraz wszystkim narodom IV Republiki, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę stał na straży sprawiedliwości oraz bezpieczeństwa państwa muratyckiego, a także bezpieczeństwa wszystkich obywateli i mieszkańców Muratyki, których to dobro będzie dla mnie najważniejsze.”

Następnie przekazał nowemu Prezydentowi insygnia urzędu: sygnet republikański oraz pieczęć prezydencką. Na sali rozległy się fanfary, a delegaci powstali z miejsc.

Albert de Espada cofnął się o krok i ustąpił z podium oddając tą chwilę nowemu prezydentowi.

Ostatnio zmieniony 06 lis 2025, 16:37 przez Albert Fryderyk de Espada, łącznie zmieniany 1 raz.
101005704499825694.png.dccf53c8f4db89162fa398764aba0f05.png
101005704499825689.png.8e12baff72d8cba55d24fff6688c369d.png
101005704499825685.png.d73c04bca54409970e4fae6bbd2f6f5f.png
8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png
d163f8cdb3f91e7d14a03435118e2fd2.png.86fdf0557357fae59b90edaf1f1fd87c.png

1141.png

99527777916552134.png.36d8ca78e1684f2c1fe18307c76c620e.png

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Maszyna do postów
Maszyna do postów

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Waksman położył prawą dłoń na Konstytucji, i wyrecytował treść przysięgi:

Ja, Kaspar Venir Waksman-Dëter, ślubuję wierność IV Republice Muratyki, obiecując wszystkim tu zebranym oraz wszystkim narodom IV Republiki, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę stał na straży sprawiedliwości oraz bezpieczeństwa państwa muratyckiego, a także bezpieczeństwa wszystkich obywateli i mieszkańców Muratyki, których to dobro będzie dla mnie najważniejsze.

Po otrzymaniu insygniów nowy Prezydent stanął przed tłumem zebranym na Sali Plenarnej i oddał się chwili. Po ustaniu braw odłożył insygnia na bok i stanął na mównicy. Spojrzał się powoli od prawej, do lewej i rozpoczął przemówienie.

Drodzy obywatele,
Szanowny Panie Prezydencie-Seniorze,
zebrani goście,

jestem niezmiernie szczęśliwy, że mogę znów przemawiać do was jako Prezydent IV Republiki. Ster tego państwa był u wielu różnych ludzi, którzy kierowali nas w różne strony. Jedni płynęli na wody spokojne, inni burzowe, a jeszcze inni próbowali zarysować naszą burtę o górę lodową. Teraz IV Republika zmierza na wody stanowcze, szybkie i klarowne.

Chcę, aby moja prezydentura była owocna w nowe technologie i mechanizmy które sprawią, że IV Republika stanie się miejscem dynamicznym i atrakcyjnym dla zagranicznych inwestorów. Chcę, żeby była też czasem, w którym Muratyka odnajdzie na nowo swoją zdolność do marzeń. Naród, który przestaje marzyć, zamienia się w archiwum własnych lęków.

Dlatego mówię jasno - nie wracamy do przeszłości, nawet tej, którą wspominamy z dumą. Nie tkwimy w teraźniejszości, nawet tej, którą uważamy za wygodną. My budujemy przyszłość, i robimy to świadomie, odpowiedzialnie i z myślą o pokoleniach, które przyjdą po nas.

Dzisiaj rozpoczyna się lepszy czas dla Muratyki. Pora na pracę, rozwój i nowe perspektywy!

Awatar użytkownika
Edward Teague
Entuzjasta
Entuzjasta

Post autor: Edward Teague »

Gratulacje z Antyli Nowalskich! Piękna mowa Panie Prezydencie! Dobrych wiatrów!

Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Post autor: karol flibustier keane »

Nowal składa serdeczne życzenia Prezydentowi! Niech ten uroczysty dzień będzie początkiem samych świetlanych dat!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkshøse IV Republiki Muratyki”