• Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Posiedzenie inauguracyjne Kongresu VI kadencji - exposé

Waksman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

• NIO: 2709210001

• NIO: 2709210001

Szanowani, nowo obrani @Członek Kongresu!

Z radością obwieszczam, że na dzień  1 maja, godzinę 18:00 zarządziłem rozpoczęcie się dnia posiedzenia inauguracyjnego Kongresu VI kadencji. Na Spikera-Seniora został desygnowany Pan Kongresmen-Elekt @Kamiljan de Harlin, który rozpocznie posiedzenie i przeprowadzi początkowe procedury.

Wydałem także dokům w sprawie desygnacji nowego Premiera. Na to stanowisko desygnowany został Pan @Peetri Romanaav, który ma swój śmiały i ambitny plan na II Federację, który, mam nadzieję, uda mu się zrealizować przy wsparciu Kongresu.

Tyle ode mnie, do zobaczenia!

/-/ V Prezydent II Federacji Nordackiej
    WaksmanPodpis.png

DW: @Obywatel Federacji

• Kocham to! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    V Prezydent II Federacji Nordackiej
    były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Czcigodny Kongresie!

Nowa kadencja Kongresu to kadencja debiutantów. Na zaszczytny urząd Kongresmena obrani zostali po raz pierwszy Andrzej Płatonowicz-Ordyński, August de la Sparasan oraz moja skromna osoba. Powiew świeżości to coś, czego brakowało przez ostatnie kadencje naszej władzy. Nowe perspektywy, nowe spojrzenia na politykę mogą okazać się niezwykle przydatne w skierowaniu państwa na właściwe tory - tory, które zapewnią nam przyrost nowych obywateli oraz retencję weteranów, stachanowców i przodowników pracy.

Inauguracyjne obrady Kongresu przypadły na Dzień Pracy i Robotników 1 maja. Jest to swego rodzaju zachęta dla nowych Kongresmenów, aby w swoich działaniach mieli na względzie interes ludzi pracy, w tym klasy średniej, która jest solą ziemi - tej ziemi. Bez wysiłków stachanowców takich jak Bolesław Kirianóo von Hohenburg, II Federacja Nordacka nie byłaby w miejscu, w którym jest obecnie. Musimy doceniać każdą pracę, jaką człowiek wkłada w rozwój naszej wspólnej, nordackiej ojczyzny.

Nie dajmy sobie wmówić, że mamy pracować w Nordacie na rzecz obcych mocarstw. Nordacki przodownik pracy pracuje na rzecz Nordaty właśnie, a nie żadnego innego państwa - ani Sarmacji, ani Leocji, ani Edelweiss, ani żadnego innego kraju. Pozostawmy Nordacie, co nordackie. Korzystając z przywileju, jakim jest posiadanie platformy do wygłoszenia swoich poglądów, którą niewątpliwie nadaje mi funkcja Spikera-Seniora, muszę wyraźnie zaznaczyć pewne elementarne prawdy, o ktorych niektórzy zdają się zapominać. Nordatczycy pracowali i pracują już od półtorej dekady nad rozwojem i wzrostem Kontynentu Nordackiego. Wszystkich nas łączy przynależność do jednego kręgu kulturowego, do cywilizacji nordackiej. Ci, którzy plują na ciężką pracę i wysiłek naszych przodków Nordatczyków, nie mają szacunku do Nordaty ani swoich własnych korzeni. Nie jest sprawiedliwym ani słusznym odbieranie Nordacie jej nordackości, na którą pracowały pokolenia, pokolenia mikronautów. Lubimy wchodzić głęboko w narrację, opisywać skrupulatnie naszą przeszłość, sięgać do dziedzictwa państw, które były tu przed nami na tych ziemiach. Minimum szacunku, jakie jesteśmy w stanie im okazać, to nie porzucać tego dziedzictwa.

Nie po to mamy różne kontynenty na mikroświecie, żeby wszystko wszędzie było takie samo. Różnimy się specyfiką, charakterem, narracją i tożsamością. Podejmowane przez niektórych próby unordatawiania Sarmacji czy też sarmacenia Kontynentu Nordackiego prowadzić będą do zlewania się różnych kultur w jedną, nijaką masę. Musimy się od siebie odróżniać, żeby mieć głębię narracyjną, ciekawą i odmienną od reszty kulturę, która będzie świecić na tle mikroświata. Apeluję więc do wszystkich - przy okazji Dnia Pracy i Robotników, doceńmy pracę, jaką poświęcili nasi przodkowie na uformowanie naszego kontynentu w taki sposób, w jaki wygląda.

ŚLUBOWANIE KONGRESMENÓW

Żeby nasza praca w Kongresie miała jakikolwiek sens, to musimy złożyć wobec Narodu i Obywateli uroczyste ślubowanie. Nie jesteśmy tutaj tylko po to, żeby pisać i zmieniać ustawy, ale żeby służyć państwu, służyć rodakom i kreować lepszą rzeczywistość. Wdzięczni naszym wyborcom i gotowi poświęcić się dla dobra Nordaty, zobowiązani jesteśmy mówić:

Ja, [imię i nazwisko], z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. (Tak mi dopomóż Bóg!)

Żeby dać przykład reszcie Kongresmenów, zaczniemy składanie przysięg od mojej skromnej osoby...

Ja, Kamiljan de Harlin von Wespucci la Sparasan, z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie wypełnić obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Tak mi dopomóż Jahwe, Jednotwórco Mikroświata i wszystkich ludzi, władco całej Ziemi!

@Andrzej Ordyński@August de la Sparasan

• Kocham to! 1

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

Ja, August van Hagsen de la Sparasan, z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Tak mi dopomóż Jahwe!

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1
    101005704499822879.png

Opublikowano

Ja, Andrzej Płatonowicz Ordyński, z woli Narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela Narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Tak mi dopomóż Muammar!

• Kocham to! 1
    • Wow 2

Opublikowano

Dziękuję za złożenie przysięg.

Zgodnie z art. 4. Regulaminem Kongresu przechodzimy do kolejnego punktu posiedzenia inauguracyjnego, czyli wyboru Prezydium Kongresu. Chętnych do pełnienia urzędu Spikera bądź Vajs-Spikera proszę o zgłoszenie się do 8 maja do godziny 16:00.

Zgłaszam swoją kandydaturę.

@Członek Kongresu

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png

Opublikowano

Przechodzimy do kolejnego kroku w związku z upływem czasu przewidzianego na składanie kandydatur - trwał do dzisiaj do godziny 16:00. 

Zarejestrowaliśmy tylko moje zgłoszenie. Informuję, że na podstawie art. 4. ust. 2. ustawy specjalnej Regulamin Kongresu, moja skromna osoba została wyznaczona na Spikera. Kongres nie powołał dodatkowych Vajs-Spikerów do Prezydium.

Rozpoczynamy teraz następny punkt obrad - przedstawienie składu rządu i wygłoszenie exposé przez Premiera. Uprzejmie proszę Premiera @Peetri Romanaav o przemówienie.

Po wygłoszeniu przez Premiera exposé rozpoczniemy debatę polegającą na zadawaniu przez Członków Kongresu pytań Premierowi.

• Lubię to 1

101005704499822879.png

• Kamiljan de Harlin zmienił(a) tytuł na Posiedzenie inauguracyjne Kongresu VI kadencji - exposé
    Opublikowano

• NIO: 2611220030

Wielce Szanowny Spikerze, Wysoka Izbo!
       Rząd który chcę utworzyć, ma być rządem ponad podziałami, ponad wszelkimi poglądami, a także jedyny taki i nietypowy dla naszej Federacji. Od momentu pojawienia się nandyjczyków na wspólnym forum naszego kontynentu jakim jest forum II Federacji Nordackiej wprowadzamy do polityki tak zwaną "starą jakość", którą różnimy się od naszych młodszych następców piastujących stanowiska od początku istnienia tego państwa. Wierzę, że dzięki starej jakości i nowym rozwiązaniom politycznym możemy wypracować nową polityczną jakość, a zarazem nową polityczną klasę Pollinu. Nie taką, w której partie będą skakały sobie do gardła z powodu różnic, a taką, która pomimo tych różnic będzie umiała stanąć na wysokości zadania i wypracować nowe lepsze rozwiązania.

Szanowna Wysoka Izbo!
    Stoją przed nami wielkie zadania na okres mojej kadencji jako już 7-dmego Premiera II Federacji Nordackiej. Wszyscy mnie świetnie znacie i dobrze pamiętacie moją prezydenturę w IV Republice Muratyki. Jestem człowiekiem wielkich idei, a zarazem pokojowym politykiem, który dąży do łączenia, a nie dzielenia. Dlatego moim najważniejszym zadaniem będzie doprowadzić do zmiany geopolitycznej Nordaty i przejść do powolnego procesu budowania zjednoczonego kontynentu pod enigmą jednej silnej Federacji. Stąd też moje wyznaczenie byłego Premiera Pana @Bolesław Kirianóo von Hohenburg na stanowisko Ministra Spraw Zagranicznych II Federacji Nordackiej, którego umiejętności prowadzenia zręcznej dyplomacji pomogą mi w realizacji tego celu politycznego. Wierzę, że Szanowny stanie na wysokości zadania i zarówno ociepli wizerunek naszego kraju, a także doprowadzi do umów międzynarodowych, które będą tylko i wyłącznie dążyły do zjednoczenia całego kontynentu.

Szanowny Panie Prezydencie!
    Znam Pana personę od bardzo długiego czasu, dlatego wiem że Pański wkład w budowę silnego i stabilnego państwa nie jest Panu obcy. Od lat dobrze wspominam pracę nad Policją Muratycką, którą zapoczątkowaliśmy. Wierzę, że doświadczenie które zyskaliśmy wtedy przy budowie bezpiecznego społeczeństwa pomoże mi wypracować nowoczesną formę Policji Nordackiej, która pokaże nową jakość służb w państwach wirtualnych. @Waksman, przyjacielu jeżeli mogę tak powiedzieć w tak formalnym wystąpieniu. Czeka nas bardzo długa praca z systemem demokracji realnej. Demokracji, gdzie naród będzie rządził referendami, a naszym celem będzie zmiana panującego systemu elekcji Kongresu, gdzie błędy systemowe doprowadzają do braku większości żadnej z partii.

Szanowny Ministrze Nauki i Kultury!
    Szanowny @Andrzej Ordyńskiwiem jak wiele znaczy dla Ciebie jeden system edukacji, a zarazem cała v-edukacja. Wierzę, że wybór Szanownego na stanowisko Ministra Nauki i Kultury będzie czymś przełomowym w historii całej Federacji i pozwoli na wypracowanie nowoczesnego, a przede wszystkim działającego systemu edukacji, który pokarze całemu Pollinowi, że jesteśmy zdolni do nowych rzeczy. Wierzę, że wypracujemy system edukacji nie tylko na poziomie Uniwersytetów, ale także na poziomie podstawowym i średnim, aby w końcu obywatele naszej Federacji znali historię Pollinu, historię Nordaty, a także dzieje przedinternetowe.

Szanowny Ministrze Sprawiedliwości!
    Nie znam drugiej osoby, która tak szybko pochłania tony dokumentów normujące działanie państwa. Mam nadzieję, że poprawimy dotychczasowe działanie wymiaru sprawiedliwości z dotychczasowego bardzo dobrego do poziomu wzorowego. Wiara to jedno, ale przede wszystkim zaufanie, którym darzę Szanownego, że Minister @Markus Wettinstanie na wysokości zadania i bardzo szybko podejmie prace nad zmianami.

Szanowni Obywatele!
    Nie proszę o zaufanie i wotum od Kongresu. Ja wręcz oczekuję, że Ci, którzy wybrani zostali, ażeby piastować zaszczytne stanowisko kongresmenów są świadomi, że na siedmiu Prezesów Rady Ministrów jestem drugim, który nie należy do dotychczasowych formacji politycznych, które piastowały władzę od początku II Federacji Nordackiej. Zarazem dam Wam starą jakość, a z drugiej strony możecie mi zaufać, że będę innym Premierem, niż kiedykolwiek w historii tego kraju. Wierzę, że stary brodryjczyk to persona odpowiednia na to stanowisko, bo to My byliśmy znani jako wielcy politycy tacy jak Adam Aleksander Dostojewski. To My zasiadaliśmy na wielu stanowiskach politycznych Bialenii, pierwszej a zarazem jedynej na dawne czasy republiki na Nordacie. Stańmy razem. Ramię w ramię ku silnej zjednoczonej Nordacie.

Dziękuję!

• Lubię to 1
    • Kocham to! 3

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
    Minister Sportu w rządzie Bolesława Kirianóo von Hohenburga
    II Prezydent IV Republiki Muratyki
    Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

Wspaniałe expose, gratuluję! Nie sposób wyobrazić sobie polityka bardziej nadającego się do objęcia zaszczytnego stanowiska premiera Federacji. 

Ze swojej strony zapewniam, że dołożę wszelkich starań, aby nordacka edukacja i szkolnictwo wyższe zrobiły duży krok naprzód. 

Opublikowano

Panie Premierze, to expose to absolutna klasa – naturalne, mocne i idealnie oddające ducha nadchodzących zmian! Widać, że jest Pan najlepszym możliwym liderem, by poprowadzić nas przez te wyzwania. Od siebie również mogę zapewnić, że jako Minister Sprawiedliwości dokonam wszelkich starań, aby mój resort działał sprawnie i wspierał Pana wizję, budując sprawiedliwe i stabilne fundamenty dla tych zmian.

(-) Maarik Vettari

Wszyscy chwalą, a ja mam pytania. Dla wygody wszystkich je ponumeruję.

1. Szanowny Panie Premierze, krąży plotka (która mam nadzieję jest tylko plotką), że powołani Szanowni Ministrowie dowiedzieli się o otrzymaniu stanowisk dopiero w momencie opublikowania aktu formującego rząd. Czy Szanowny Pan Premier jest w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć prawdziwości tychże pogłosek?

2. Czy my, to jest i Kongres, i wszyscy obywatele, możemy poznać trochę więcej konkretów na temat owego planu wprowadzenia "demokracji realnej"? I czy takie nazewnictwo nie każe określać obecnie panującego ustroju - również przecież demokratycznego - jako demokracji "nierealnej", a zatem nieprawdziwej?

3. Jak Szanowny Pan Premier planuje zabrać się za cokolwiek wymagającą kwestię koordynowania tego - ipso facto - koalicyjnego rządu?

4. Jakie konkretnie działania zamierza Szanowny Pan Premier podjąć dla budowy wspomnianej przez Szanownego Pana Premiera "silnej zjednoczonej Nordaty"?

5. Jak Szanowny Pan Premier zapatruje się na palącą kwestię reformy sądownictwa?

6. Czy zamierza Szanowny Pan Premier realizować polityczny program i kierunek partii, do której Szanowny Pan Premier przynależy, to jest Nordackiej Partii Regionów? Jeśli tak, to w jaki dokładnie sposób?

To wszystkie moje pytania, dziękuję.

101005704499822879.png

Opublikowano

2 godziny temu, August de la Sparasan napisał:

Wszyscy chwalą, a ja mam pytania. Dla wygody wszystkich je ponumeruję.

1. Szanowny Panie Premierze, krąży plotka (która mam nadzieję jest tylko plotką), że powołani Szanowni Ministrowie dowiedzieli się o otrzymaniu stanowisk dopiero w momencie opublikowania aktu formującego rząd. Czy Szanowny Pan Premier jest w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć prawdziwości tychże pogłosek?

2. Czy my, to jest i Kongres, i wszyscy obywatele, możemy poznać trochę więcej konkretów na temat owego planu wprowadzenia "demokracji realnej"? I czy takie nazewnictwo nie każe określać obecnie panującego ustroju - również przecież demokratycznego - jako demokracji "nierealnej", a zatem nieprawdziwej?

3. Jak Szanowny Pan Premier planuje zabrać się za cokolwiek wymagającą kwestię koordynowania tego - ipso facto - koalicyjnego rządu?

4. Jakie konkretnie działania zamierza Szanowny Pan Premier podjąć dla budowy wspomnianej przez Szanownego Pana Premiera "silnej zjednoczonej Nordaty"?

5. Jak Szanowny Pan Premier zapatruje się na palącą kwestię reformy sądownictwa?

6. Czy zamierza Szanowny Pan Premier realizować polityczny program i kierunek partii, do której Szanowny Pan Premier przynależy, to jest Nordackiej Partii Regionów? Jeśli tak, to w jaki dokładnie sposób?

To wszystkie moje pytania, dziękuję.

Skoro macie pytania Szanowny, to z chęcią udzielę na nie odpowiedzi.

Ad.1. Potwierdzam, że aktualny wygląd gabinetu jest zaskoczeniem. Postawiłem na jakość, a nie sztuczną transparentność, w której udowodniłbym tylko i wyłącznie jak bardzo nie nadaję się do piastowania tak ważnego stanowiska. Moim skromnym zdaniem Prezes Rady Ministrów powinien przede wszystkim być na tyle kompetentny, aby być w stanie utworzyć rząd pod względem umiejętności danego ministra. Jeżeli pytanie dlaczego akurat Ci Panowie zostali powołani to odpowiadam tym co wcześniej było napisane. Proszę się nie martwić Szanowny Kongresmenie. Mamy jeszcze kilka vacatów, także w trakcie pełnienia funkcji Premiera postanowię kogo powołać.

Ad.2. Strasznie lubię tak czepliwe pytania. Przynajmniej jasno mi określić kto jest raczej moim przeciwnikiem politycznym, niżeli sojusznikiem. Tak jak zawarłem to w Exposé chciałbym, aby nasza nowoczesna jak na standardy zarówno "realne" jak i "nierealne" postawiła na system referendalny, aby to cały naród decydował o tym, w którą stronę pójdzie nasz kraj. Pierwszy raz spotykam się z tym, że ktoś nie chce dawać władzy w ręce ludu. Moim skromnym zdaniem jest to idea demokracji. Dlatego nazwałem to demokracją realną. 

Ad.3. Nie jest to wyzwanie. Wielokrotnie w mojej karierze politycznej niezależnie od piastowanych stanowisk spotykałem się z bardzo spolaryzowaną sceną polityczną i nie jest to nic odkrywczego jeśli otwarcie powiem, że planuję założyć odpowiednie środki komunikacji, abyśmy jako rząd mogli prowadzić rozmowy nad pracami poza "sceną publiczną". Nie jest to wymagające zadanie. Oczywiście jeśli ktoś ma na to plan. Jeżeli nie ma planu na prowadzenie takiego rządu nie powinien całkowicie myśleć nawet nad próbą prowadzenia czymś takim. Jeśli to za mocne stwierdzenie to proszę o wybaczenie, jednak jestem politykiem "starej daty" i wolę mówić dobitnie niżeli szukać jakiegoś wyrafinowanego słownictwa. 

Ad.4. Przede wszystkim chciałbym wykorzystać dyplomację, którą dotychczas prowadził Jego Ekscelencja @Bolesław Kirianóo von Hohenburg, który robi wspaniałą pracę. Głęboko wierzę w to, że dobrze ukierunkowane działania dyplomatyczne mogą doprowadzić do stopniowej integracji kontynentu i zbudować nową rzeczywistość zarówno dla nas jak i naszych braci z Nordaty. Nie są to mrzonki, a realny cel, który mi przyświeca, aby raz na zawsze zjednoczyć naszą rzeczywistość i wspólnie budować tak silne i stabilne państwo jakim jest Księstwo Sarmacji. Chciałbym, abyśmy przetrwali tak długi czas jak oni. 

Ad.5. Przede wszystkim moim celem jest to, abyśmy z Ministrem @Markus Wettin zbadali ustawę po ustawie i znaleźli wszelkie nieścisłości. Następnie będziemy robili wszystko, aby system prawny naszego kraju był jasny i przejrzysty. Oczywiście przy okazji powołamy apolityczną personę, która zgodzi się objąć stanowisko naszego Sędziego.

Ad.6. Jak Szanowny widział lub nie Partia Regionów zyskała największe poparcie w wyborach parlamentarnych. Zatem nic dziwnego jeżeli będziemy realizowali nasz program wyborczy. Nasze zmiany mogą przynieść powiew świeżości dla II Federacji Nordackiej. Co do samego wprowadzania naszych postulatów jest to ogrom pracy, nie mniej będziemy wprowadzali jeden za drugim powoli, lecz konsekwentnie. Wierzę, że to co zaproponowaliśmy pozwoli rozwinąć skrzydła całemu naszemu państwu i wprowadzić nową jakość do polityki nordackiej. Nie ukrywam, że jest to nasza pierwsza kadencja, gdy zaistnieliśmy zarówno w Kongresie jak i udało nam się zdobyć Radę Ministrów, dlatego wiem, że plan będziemy realizować tak mocno i szybko jak powoli nam na to opozycja. To co przyniesie przyszłość zależy tylko i wyłącznie od członków partii. 

Mam nadzieję, że odpowiedziałem wyczerpująco na pytania. Jeżeli jeszcze jakieś się pojawią zapraszam do zadawania kolejnych pytań. 

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
    Minister Sportu w rządzie Bolesława Kirianóo von Hohenburga
    II Prezydent IV Republiki Muratyki
    Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

Dziękuję Panu Premierowi za niezwykle obszerne i informatywne przemówienie. Ja ze swojej strony też mam kilka nurtujących mnie kwestii, o które muszę się zapytać:

7. Jak zamierza Pan pogodzić ze sobą pełnienie funkcji Premiera II Federacji Nordackiej z funkcją Cesarza Nan Di? To są najważniejsze funkcje w obydwu tych państwach, wymagające największej aktywności i zaangażowania. Czy uważa WCz że poradzi sobie z takim natłokiem pracy? I czy nie obawia się Pan konfliktu ról i interesów?

8. Jakie konkretne kroki zostaną podjęte, aby zrealizować wizję zjednoczonej Nordaty? Czy planowane są jakieś formalne sojusze, traktaty lub wspólne instytucje między państwami kontynentu? W jaki sposób chce Pan sprawić, aby II Federacja Nordacka uzyskała legitymację i zaufanie innych państw Kontynentu Nordackiego?

9. Jaką przyszłość widzi Pan dla Paktu Achkovskiego - sojuszu wojskowego Osieka, Niebieskiej, Hawilandu, II FN i Kiriańskich Terytoriów Arktycznych?

10. Czy planuje Pan Premier systematyczne raportowanie prac rządu przed Kongresem i obywatelami, a jeśli tak, to w jakiej formie?

11. Jakie kroki i działania zamierza Pan podjąć, jeśli pański rząd nie uzyskałby legitymacji od Kongresu w formie wotum zaufania? Przejście do opozycji czy wsparcie potencjalnego nowego rządu?

@Peetri Romanaav

Edytowane przez Kamiljan de Harlin
    papier

101005704499822879.png