Dobra, może troche pogadajmy? Bo 25 lipca ma być referendum chyba, co ja bym jednak przełożył ze względu na brak rozmów, stworzył akt co do referendum tak jak w Winkulii, itd.
ja proponuje takie coś:
Decyzja Pjothigu z dnia ___ lipca 2023 roku
o zorganizowaniu ogólnokrajowego referendum
Artykuł 1. Decyduje się o przeprowadzeniu ogólnokrajowego referendum w dniach 31 lipca i 1 sierpnia 2023 roku. Organizację referendum powierza się Królowi i Kanclerzowi.
Artykuł 2. Głosowanie referendalne odbędzie się na forum Hawilandu, w okresie od godziny 11:00 dnia 31 lipca do godziny 23:15 dnia 1 sierpnia 2023 roku. Głosowanie będzie tajne dla opinii publicznej.
Artykuł 2a. Głosowanie referendalne może zostać zakończone wcześniej, jeśli wszyscy uprawnieni obywatele, którzy mogą wziąć udział w referendum, oddadzą swoje głosy.
Artykuł 3. Uprawnionymi do głosowania w referendum są wszyscy obywatele Hawilandu i Postanu, którzy posiadają bierne prawo wyborcze.
Artykuł 4. Osoby biorące udział w głosowaniu referendalnym będą odpowiadać na pytanie o następującej treści: "Czy jesteś za dołączeniem Zjednoczonego Królestwa Hawilandu do Federacji Nordackiej?". Odpowiedzią może być wyłącznie "TAK" lub "NIE".
Artykuł 5. Po zakończeniu głosowania referendalnego, Kanclerz natychmiast sporządzi protokół wyborczy, zawierający informacje o frekwencji, liczbie głosów oddanych na poszczególne odpowiedzi oraz to czy Hawiland dołącza, czy nie. Protokół zostanie natychmiast opublikowany jako oficjalne przemówienie dla ludu.
Artykuł 6. W przypadku kiedy głosów w ankiecie będzie więcej niż samych obywateli Hawilandu aktywnie działających (tj. 5 aktywnych obywateli) głosowanie automatycznie uznawane jest jako sfałszowane, i przeprowadzone zostanie ponownie.
Artykuł 7. Niniejsza decyzja wchodzi w życie w momencie ogłoszenia.
dni to moja propozycja, ja bym proponował zacząć głosowanie teraz (za ustawą o referendum), ja głosuje za. Żeby nie było: inspirowałem się tym aktem na podstawie aktu Winkulijskiego, więc możemy to zmienić, chodzi o sam zamysł. Artykuł 6 jest najważniejszy, w przypadku kiedy będzie więcej niż 5 głosów, automatycznie to odrzucamy. Jeśli jakaś osoba nie będzie mogła zagłosować przez forum, tylko prywatnie będzie pisać, próg głosowania zniża się na forum do 4 (bo 4 + 1 osoba poza forum)